‘Vraag naar hoogwaardig dierlijk eiwit verdubbelt elk jaar’

  1. Raaltenaar Willy Westenenk ziet met Sprinkhaan BV grote kansen voor kweek van sprinkhanen

RAALTE – Geld verdienen met het kweken van sprinkhanen, voor misschien tientallen of zelfs honderden veehouders is dat de komende jaren een reële mogelijkheid. “We zoeken gemotiveerde veehouders. Varkens-, koeien- of pluimveehouders; dat maakt niet uit. Een investering van pakweg 50.000 euro kun je in vier jaar terugverdienen. Of eerder want de markt voor hoogwaardige eiwitten is volop in ontwikkeling”, vertelt Willy Westenenk uit Raalte.

Samen met Stefan Kamps uit Nijmegen (voor de kweektechniek) en Twan Martens uit Someren (kweekbegeleiding) heeft hij sinds 2018 de BV Sprinkhaan. Het drietal houdt een aantal informatieavonden. De eerste in Zwolle is al achter de rug, daarna volgen nog avonden in Heerenveen (30 oktober en 12 november), Den Bosch (4 november) en Zwolle (18 november).

Het klinkt bijzonder, zo geeft Westenenk (ook actief in het agrarisch onderwijs als docent duurzame veehouderij) direct toe. “Sprinkhanen worden in tweederde deel van de wereld gegeten, maar niet in Europa of Noord Amerika. Hier worden ze gebruikt als voedsel voor reptielen en vogels. Inmiddels hebben we wat gespecialiseerde restaurants en speciaalzaken als kleine afzetmarkt, die maken er amuses van, maar dat is een kleine niche. Grote voedselbedrijven zijn inmiddels druk bezig om die eiwitten in bijvoorbeeld brood, burgers en pasta te gaan gebruiken. Als je weet hoeveel miljarden mensen er nog bij komen in de komende decennia, dan is duidelijk dat dit enorm belangrijk gaat worden. Met gewone vleesproductie red je dat niet, daar is gewoon geen ruimte voor. Ter vergelijking, voor een kilo vlees heb je 10 kilo voer nodig, voor een kilo sprinkhanen 2 kilo.“

De Raaltenaar kwam zo’n vijf jaar geleden via de bijeenkomst ‘Ondernemen met nieuwe Eiwitten’ van Kennispoort Overijssel in aanraking met de professionele kweek van onder meer insecten, algen en kroost. “Bij de insectenkweek ging het om vier soorten; de meelworm, de zwarte soldatenvlieg, de krekel en de sprinkhaan. Ik zag de meeste kansen voor de kweek van sprinkhanen, kocht voor 50 euro sprinkhanen en een kweekbakje en ging in mijn schuur aan de slag.”

Kweeksysteem

Eerst met Stefan Kamps en later ook met Twan Martens werd vervolgens een eigen kweeksysteem bedacht en gebouwd. “Sprinkhanen groeien het beste bij 25 graden of meer. Voordeel van ons systeem is dat alleen de kweekbakken verwarmd worden, dat scheelt enorm op de energiekosten. Vorig jaar hebben we met negentien veehouders gesproken. Daarvan zitten de eerste zes nu in de opstartfase. In het tweede kwartaal van 2020 moeten die volop draaien. Onze rol als Sprinkhaan BV is dat we het kweeksysteem leveren aan de veehouder en voor de begeleiding en afzet zorgen.“

Wie denkt dat sprinkhanenkweek makkelijk is, komt bedrogen uit. “Sprinkhanen moeten elke drie uur gevoerd worden omdat ze zo efficiënt voedsel zoals gras en granen omzetten in groei en gewicht. Het is daardoor erg arbeidsintensief. De factor arbeid is naast energie het belangrijkste als het om kosten en rendement gaat. We hopen dat de komende jaren verder te automatiseren en te mechaniseren. Voor nu is het gewoon erg belangrijk dat veehouders die mee doen, zeer gemotiveerd zijn, open staan voor een innovatieve manier van voedselproductie en vooral echte vakmensen zijn.”

“Daarom beginnen we bij elke startende veehouder voorzichtig met één module met ons kweeksysteem. Pas als dat goed werkt, breiden we het stapsgewijs uit naar acht modules. Het resultaat? Dat zal mede afhangen van die boer. Ook nu heeft de ene melkveehouder gemiddeld 7.000 kilo melk per jaar van een koe en de ander misschien wel 10.000 kilo of meer. Ook bij sprinkhanen kun je als boer het verschil maken met voeren.”

Wereldwijd

Westenenk is er heilig van overtuigd dat de sprinkhanenteelt komende jaren wereldwijd een hoge vlucht neemt en zo misschien wel aan honderden boeren in Nederland een nieuwe inkomstenbron kan bieden. Waarbij Sprinkhaan BV zelf in 2020 winst hoopt te kunnen maken na jarenlang geïnvesteerd te hebben in onderzoek, ontwerp en productie van speciale kweeksystemen. “Afgelopen vier, vijf jaren is de vraag naar dit hoogwaardige eiwit elk jaar verdubbeld. En we staan nog maar aan het begin van die ontwikkeling. Het is namelijk duurzaam want er is niet of nauwelijks uitstoot van broeikasgassen.

Sprinkhanen hebben weinig water nodig en het belangrijkste; ze zetten voer enorm efficiënt om in complete en hoogwaardige eiwitten. Met weinig mest. Om hoeveel sprinkhanen het gaat in zo’n module? Geen idee, we hebben het nooit over aantallen maar altijd over kilo’s eiwit. Maar dat zijn wel miljoenen sprinkhanen.”

Van te voren aanmelden voor de informatiebijeenkomsten (met maximaal 15 bezoekers per avond) is noodzakelijk via staging2.sprinkhaanbv.nl.