Sallandse Stichting Humanitaire Hulp Antillen viert 25-jarig bestaan met jubileumboek

“Toeristen zien nooit de armoede op Cuba”

RAALTE – Al 25 jaar zet Stichting Humanitaire Hulp Antillen (SHHA) zich vanuit Salland in voor de bevolking van Cuba. Tonnen en tonnen, zowel in kilo’s als in euro’s uitgedrukt, zijn er sinds 1994 naar het eiland gegaan. Een speciaal jubileum-fotoboek geeft een overzicht van die lange periode. Burgemeester Martijn Dadema neemt op 11 november het eerste exemplaar in ontvangst.

Vanaf 20 november wordt een nieuwe reis gemaakt om te kijken waar en welke hulp er nog weer nodig is. “Misschien wel voor de veertigste keer, maar helemaal op eigen kosten, dat is altijd ons principe geweest”, zo zegt voorzitter Dick Assink. “Tegenwoordig kun je goedkoop een vakantie in een toeristenresort op Cuba doorbrengen, maar dan zie je nooit hoe arm de bevolking er nog steeds is”, zo vult penningmeester Alphons Huis in ’t Veld aan.

De officieel in Raalte gevestigde stichting, inmiddels misschien de oudste van het land in zijn soort, heeft een sportieve oorsprong. De bestuursleden organiseerden in de jaren ‘80 en ‘90 onder de vlag van de SER (Stichting Evenementen Raalte) grote en succesvolle sportevenementen zoals wielerrondes. Dat werd minder, waarna toenmalig burgemeester Zuidwijk informeerde of de bestuursleden in 1993 een grote Caribische dag in het Raalter centrum wilden organiseren. “Een enorm succes met zang, dans en muziek, al vielen de mussen dood van het dak omdat het zo warm was”, zo herinnert Dick Assink zich nog goed. “Maar we vonden meteen dat er ook een thematisch deel moest zijn, een programmaonderdeel met body zeg maar. Zo begon het. Waarom de keuze voor Cuba? Dat is het grootste eiland van de Antillen en de bevolking is verschrikkelijk arm.”

Landelijk
De allereerste actie, het inzamelen van 10.000 kilo waspoeder en zeep, trok meteen landelijke aandacht. VPRO, VARA en de Volkskrant, allemaal kwamen ze in Raalte kijken wat hier gebeurde. Via een goede relatie met Martinair werd die tien ton naar Cuba gevlogen. Dat was de start van vele grote en kleine acties, bijna allemaal voor bestemmingen in de provincie Matanzas (nabij de Varkensbaai). Ziekenhuizen, klinieken, opvangcentra, weeshuizen, een centrum voor zwangere vrouwen, een kunstacademie, allemaal kregen ze hulp en hulpgoederen vanuit Nederland.

“Toen het Geertruideziekenhuis in Deventer sloot, hebben we dagenlang bedden uit elkaar staan te schroeven. Containers vol met die bedden en matrassen zijn er naar Cuba verscheept. Maar ook couveuses, babyweegschalen, MRI-scansapparatuur, incontinentiemateriaal, grondstoffen voor medicijnen, een complete ziekenhuisbibliotheek, een ambulance en zeven Lada’s om mensen te transporteren”, somt Assink op.

Apolitiek
“We zijn vanaf het begin apolitiek en areligieus geweest. Met de politiek op Cuba onder leiding van Fidel Castro en daarna zijn broer hebben we ons bewust nooit ingelaten. Heel belangrijk voor ons was om vanaf het begin goede en betrouwbare contactpersonen op het eiland te hebben. Je kunt vanuit hier alles bedenken, maar ter plaatse zit het soms anders in elkaar”, weet Huis in ’t Veld.

Eigenlijk valt de afgelopen 25 jaar van de Stichting in drie periodes onder te verdelen. “De eerste tien jaar ging het vooral om grondstoffen voor medicijnen, verband en dergelijke. De tweede tien jaar gingen er containers vol met spullen vanuit onze eigen opslagplaats in Deventer naar Cuba. De afgelopen jaren is onze strategie weer wat veranderd. We richten ons nu meer op voorlichting en informatie over Cuba. We hebben al enkele avondvullende programma’s verzorgd. Scholen, verenigingen, organisaties, het maakt niet uit, we komen graag, laten foto’s zien, tonen delen van een zelfgemaakte film en vertellen er over.”

Andere manier
Die koerswijziging heeft met de veranderde politieke situatie op Cuba zelf te maken (“Helaas moeten we nu zelfs invoerrechten betalen”), maar ook met de gevorderde leeftijd van de huidige zes bestuursleden. “Allemaal zijn we inmiddels 65-plus. We hebben afgelopen jaren geprobeerd om nieuw bestuurlijk bloed te zoeken, dat doen we nog steeds, maar dat is erg moeilijk. Tot nu toe is het helaas nog niet gelukt. We gaan als stichting in ieder geval zeker door, zij het dus op een iets andere manier dan vroeger.”

Bovendien komen er nog steeds, soms onverwachts, flinke giften en donaties binnen, van de opbrengst van Wereldgebedsdag tot een actie van de gezamenlijke Nederlandse salsascholen bijvoorbeeld. “Delen van Havanna zijn in januari dit jaar getroffen door een tornado, dat heeft hier nauwelijks het nieuws gehaald. Toen hebben we meteen 1.000 euro overgemaakt. En 1 euro hier is daar 25 keer meer waard, reken maar uit wat je er er allemaal mee kunt doen. Een paar jaar geleden werd het eiland door orkaan Irma geteisterd en toen konden we ook meteen helpen.”

Lada’s
“Bovendien, het is natuurlijk ontzettend belangrijk om projecten, die afgelopen jaren mede door ons mogelijk zijn gemaakt en opgezet verder te helpen. Onderhoud en reparaties kosten dan geld. En we betalen onze contactpersonen die er voor ons werken. Dat gaan we vanaf 20 november zelf bekijken. Op onze eigen kosten zoals altijd,” herhaalt Assink nog maar een keer. Zelfs de ooit geleverde zeven Lada’s rijden nog steeds rond. “Nou, eigenlijk zes. Er is er eentje gestolen, die is nooit terug gevonden.”
Meer info op staging2.shha.nl.

Foto: Voorzitter Dick Assink (links) en penningmeester Alphons Huis in ’t Veld van de 25-jarige Stichting Humanitaire Hulp Antillen met het jubileumboek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.