TIP Salland over Farmers Defence Force, ouders voor de klas en bezuinigingen

REGIO – De nieuwe vragenrondes van TIP Salland komen donderdag online. De deelnemers kunnen zich uitspreken over drie onderwerpen (waarover ze verschillende vragen krijgen). Ditmaal gaan de vragen over de Farmers Defence Force, ouders voor de klas en gemeentelijke bezuinigingen (zoals die in Olst-Wijhe).

De Farmers Defence Force gaat er met het gestrekte been in. De boerenorganisatie, opgericht nadat de overheid pas laat ingreep bij de stalbezetting in Boxtel, is woest. Woest over het stikstofbeleid, woest over Den Haag en woest over een plan (in de steigers) van enkele zuivelorganisaties (waardoor overigens een streep ging nadat de FDF met succes had opgeroepen tot een blokkade van FrieslandCampina). De toon van de organisatie wordt er niet milder op.

Het Openbaar Ministerie doet inmiddels onderzoek naar een poll die recentelijk op de Facebookpagina van Farmers Defence Force (FDF) is geplaatst. ‘Moeten we CDA-statenleden in Brabant persoonlijk aanpakken na het verraad van 25 oktober?’, was de vraag die FDF-voorman Mark van den Oever uit Sint Hubert daarin opwierp. Vele mensen hebben begrip voor de boeren (en zijn Boxtel niet vergeten). Anderen niet.

De tweede vragenronde handelt over het tekort aan leraren. Onderwijsminister Arie Slob heeft aan scholen die kampen met een tekort aan leraren beloofd niet moeilijk te doen als er onbevoegden (bijvoorbeeld ouders) voor de klas worden gezet. Dat gebeurt nu al op diverse plekken. Maar is dat wel een goed idee? Hebben onbevoegden wel de juiste didactische kennis? Gaat dat niet ten koste van de kwaliteit van het onderwijs? Of is het juist helemaal in orde, nood breekt wet, omdat kinderen anders naar huis moeten?

De derde vragenronde handelt over gemeentelijke bezuinigingen. Vele gemeenten kampen met financiële tekorten. De Rijksuitkeringen vallen tegen; de uitgaven in verband met de nieuwe verantwoordelijkheden aangaande het sociaal domein vallen hoger uit dan begroot. Ook Olst-Wijhe moet bezuinigen. Maar waarop?

Toponderzoek
TIP Salland is een onafhankelijk burgerpanel dat de meningen van inwoners uit Raalte en Olst-Wijhe raadpleegt over lokale onderwerpen. Op dit moment zijn 215 inwoners van Salland aangehaakt. TIP Salland is een initiatief van het Weekblad voor Salland, Salland Centraal en onderzoeksbureau Toponderzoek. Iedereen die in de gemeente Raalte of de gemeente Olst-Wijhe woont, kan meedenken over onderwerpen die leven in de lokale samenleving.

Deelname is gratis, kost weinig tijdig tijd en is volledig anoniem. Het invullen van een enquête duurt slechts enkele minuten. Aanmelden kan hier. Toponderzoek hanteert bij al haar onderzoeken de gedragscode van Onderzoek en Statistiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.