’t Spiker verder als Meester Weijkamp Archief

HAARLE – ’t Spiker in Haarle, de ruimte in ’t Kruuspunt in Haarle waar de archieven van Stichting Marke Haarle zijn opgeslagen, gaat verder onder de nieuwe naam Meester Weijkamp Archief. In aanwezigheid van bestuur en medewerkers van de stichting onthulde meester Weijkamp (inmiddels 93 jaar) afgelopen zaterdag zelf de naam van de ruimte. Tot zijn grote verrassing zag hij zijn eigen naam.

Voorzitter Hennie Bouwhuis van Stichting Marke Haarle schetste de grote verdiensten van Weijkamp voor het dorp Haarle. Vanaf het moment dat hij onderwijzer werd in Haarle (1951) legde hij dorpsactiviteiten vast met zijn camera. Bij de recente overdracht van zijn albums werd het archief in Haarle aangevuld met maar liefst 48 albums die als thema hebben: oud Haarle (1900-1957), Haarle, school, voetbal, schaatsen en atletiek. Nog lang niet alle foto’s staan al op de veel bekeken beeldbank; de ruim 40.000 geordende negatieven getuigen van de systematische aanpak van Weijkamp.

Naast de genoemde albums liggen momenteel ook 51 boeken met krantenknipsels uit dag- en weekbladen over het dorp Haarle in het archief; met die activiteit is dhr. Weijkamp nog dagelijks actief. Deze hobby begon in feite al toen Weijkamp correspondent voor de krant werd. Na zijn pensionering in 1985 is het maken van olieverfschilderijen jarenlang een hobby geweest van de schoolmeester. In het archief met zijn naam liggen 27 olieverfschilderijen met als thema: woningen en boerderijen in Haarle. Binnen Stichting Marke Haarle is inmiddels een werkgroepje gevormd dat voorstellen gaat maken hoe de genoemde en andere aanwinsten het best gedigitaliseerd kunnen worden om ze voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bezoekers aan het archief kunnen genoemde collecties tijdens openingsuren inzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.