’t Schoapie opent nieuwe groepsruimte

Martin en Silvia Nikamp zijn qua capaciteit van hun kinderopvang in Mariënheem nu klaar

MARIËNHEEM – Kinderopvang ’t Schoapie in Mariënheem houdt op zondag 24 november een open dag ter ere van de opening van nieuwe groepsruimte de Biggeties. Eigenaren Martin en Silvia Nikamp hebben in augustus de woonboerderij van Martins ouders, gevestigd naast ’t Schoapie, overgenomen. Daarin is ruimte gemaakt voor de dagopvang van een groep van zestien kinderen van 0 tot 4 jaar. Deze is inmiddels al in gebruik, maar die zondag om 10.15 uur volgt de officiële opening. Dat gebeurt door de kinderen van de Biggeties. De open dag duurt van 10.00 tot 13.00 uur.

’t Schoapie kan daarmee per dagdeel plaats bieden aan circa tachtig kinderen. Daarnaast zijn er nog eens veertig BSO-plekken. Bovendien biedt ’t Schoapie in de ruimtes van de Bloemenweide ook specialistische opvang aan kinderen die extra ondersteuning nodig zijn voor hun ontwikkeling. De voormalige woonboerderij van Martins ouders is helemaal verbouwd volgens de geldende eisen voor kinderopvanglocaties. “Zo hebben we er nieuwe plafonds in laten maken, die dertig minuten brandwerend zijn. De badkamer is verbouwd tot verschoonruimte en we hebben extra slaapkamer gecreëerd. Daarnaast hebben we vele muren laten stucen. Het was eerder schoonmetselwerk, maar we gaan voor rust. De rest is zoveel mogelijk intact gebleven. Buiten hebben we de tuin aangepakt. Die is nu ook een natuurlijke buitenspeelgelegenheid geworden. Daarnaast hebben we nu een rondweg gecreëerd om de verkeersveiligheid op ’t Schoapie te verbeteren.”
Met de opening van de nieuwe ruimte is wat Martin en Silvia betreft het eindpunt van de groei wel bereikt. Althans als het gaat om plaatsen voor kinderen… “We zijn nog wel bezig met plannen om een toeristisch Rustpunt in te richten. Een plek waar mensen aan een wandeling kunnen beginnen of even kunnen uitrusten. Met een bakje koffie of wat anders. Daarnaast willen we dagbesteding gaan bieden aan een speciale doelgroep. Zij kunnen ze dan hand- en spandiensten verrichten voor onze kinderenopvang, denk hierbij aan het verzorgen van de dieren. Dat zit allemaal nog in de planfase. Welke doelgroep, dat weten we dan ook nog niet.” Lage drempel

De zondag van de opening markeert de elfde verjaardag van ’t Schoapie. Martin was eerder boer, maar wilde wat anders. Sindsdien is ’t Schoapie uitgegroeid tot de grootste particuliere kinderopvang op de boerderij in deze regio. “We bieden grote groepsruimtes en met ruime natuurlijke buitenspeelruimtes. En we hebben natuurlijk onze dieren: koeien, schapen, geiten, minivarkens, kalkoenen, parelhoenders, kippen, konijnen, cavia’s, eenden en ook nog een pony. En omdat we ook specialistische kindzorg bieden, is de drempel voor ouders van die kinderen heel laag. Als blijkt dat hun kinderen achterblijven in hun ontwikkeling zijn ze hier ook aan het goede adres. De overstap naar de Bloemenweide is dan snel gemaakt. Hier bieden we ouders een adres voor de opvang van al hun kinderen. Een adres voor alle broertjes en zusjes tot en met de basisschoolleeftijd.”
Eerlijk beeld

’t Schoapie heeft inmiddels bijna dertig medewerkers. De dagelijkse drukte rondom het erf lijkt enorm, maar volgens Martin valt het allemaal wel mee. “’Het wordt alleen maar gemakkelijker”, stelt hij. Grappend: “Ik hoef niks meer te doen, alles is uitbesteed.” Maar dan weer serieus: “Het is natuurlijk heel anders dan toen ik nog boer was. Maar hier zie ik veel meer uitdaging in. Het kantoorwerk heb ik altijd minder leuk gevonden, maar dat is voor een deel gedelegeerd. Ik sta dus ook op de groepen. Sterker nog: vandaag nog op een groep van 0 tot 4 jaar. Prachtig vind ik dat!” “Nu bieden we een mooi pakket”, stelt Silvia. “Het is goed zo. Sommige mensen geloven het niet als we dat zeggen. ‘Jullie gaan vast toch nog wel weer groeien.’ Maar we hebben geen verdere groeiplannen. Onze kwaliteit is gewaarborgd en dat moet zo blijven.” Tijdens de open dag zijn er verder geen extra activiteiten. “Geen springkussens of zo. We willen een eerlijk beeld geven van ons bedrijf. Een plek waar kinderen in alle rust opgevangen kunnen worden. We bieden al heel veel speelruimte. Daar horen verder geen extra prikkels bij.” In de nieuwe dagopvanggroep zijn nog enkele plekken vrij.

Zie verder staging2.schoapie.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.