Statenlid wil discussie over terugkeer edelhert op Sallandse Heuvelrug

Landbouw minder enthousiast over plan; vreest voor grote schade in de omgeving

HELLENDOORN/LAAG ZUTHEM – Is over enkele jaren het imposante edelhert, het grootste op het land levende zoogdier van Nederland ook op en rond de Sallandse Heuvelrug weer te zien? CDA-Statenlid Jeroen Piksen uit Hellendoorn ziet dat wel zitten mits er duidelijke afspraken worden gemaakt over schadevergoeding, maximumaantallen en verkeersveiligheid. De landbouw is tegen en vreest voor grote schade in de omgeving.

Helemaal onbekend zijn edelherten oftewel ‘Cervus elaphus’ niet in Overijssel. Vanuit Duitsland of vanaf de Veluwe doen jaarlijks enkele van die dieren, die tot 200 kilo kunnen wegen, deze provincie aan, meestal op doortocht naar elders. Dat aantal kan komende jaren groeien nu er steeds meer natuurgebieden met elkaar verbonden worden door bijvoorbeeld ecoducten. Officieel is er in Overijssel echter een nulstand zodat de dieren in principe afgeschoten mogen worden.

Jeroen Piksen kwam vorig jaar figuurlijk met het edelhert in aanraking bij een afscheidsreceptie van een boswachter op de Sallandse Heuvelrug. “Hij pleitte er heel sterk voor om in Overijssel dat nulstandbeleid voor het edelhert los te laten zodat deze dieren niet welhaast per definitie worden afgeschoten als ze de provinciegrens oversteken.”

Piksen raakte geïnteresseerd. “Het was natuurlijk een eenzijdig pleidooi. Ik snap wel dat nu het met het korhoen zo slecht gaat het gebied best een mooi uithangbord als het edelhert kan gebruiken. Ik zou het vanuit Hellendoorn ook mooi vinden, burlende edelherten in de herfst. Recreanten en toeristen zouden het geweldig vinden.”

‘Ontspannen’
Piksen ging aan de slag en organiseerde een informele themabijeenkomst met vertegenwoordigers van Overijsselse natuurorganisaties, van betrokken gemeenten zoals Hellendoorn, Raalte en Ommen en van de landbouw. Die middag verliep volgens Piksen in een ‘uitermate ontspannen sfeer, iedereen is in gesprek met anderen geweest’. “Het was een waardevolle middag. We hebben met elkaar uitgebreid van gedachten gewisseld. De uitkomst is dat alle partijen van mening zijn dat mocht het edelhert zich, door opheffing van het nulstandbeleid in onze provincie vestigen, we duidelijke afspraken moeten maken over het aantal herten dat we wenselijk vinden. En ook dat de we afspraken moeten maken over een (maximale) vergoeding bij landbouwschade.”

Piksen benadrukt dat hij absoluut geen bewuste herintroductie van het dier wil door ze elders te vangen en hier uit te zetten, maar dat hij denkt dat er een reële kans is dat het edelhert zich komende jaren weer in Overijssel gaat vestigen.

Het Statenlid uit Hellendoorn ging daarna praten met zijn Gelderse collega’s waar het edelhert op de Veluwe een bekende verschijning is. “Daar hoorde ik dat schadevergoeding voor de landbouw goed geregeld is. Bovendien worden er jaarlijks zo’n 900 edelherten afgeschoten, zonder dat er veel reuring over is, dat verbaasde mij wel. Als dat op de Veluwe kan, waarom dan niet op de Sallandse Heuvelrug dacht ik. Komende maanden ga ik bij mijn eigen en bij andere fracties in Provinciale Staten polsen hoe zij over de mogelijke komst van het edelhert in onze provincie denken.”

Hekken
Veehouder en jager Bertwin Elshof uit Laag Zuthem reageerde minder blij toen hij door landbouworganisatie LTO Salland om advies werd gevraagd. Als het edelhert hier zou komen voorziet hij grote problemen. “Niet voor mij, ik zit ver genoeg weg, maar wel voor alle boeren rond de Sallandse Heuvelrug. Daarom moet je van tevoren heel goed afspreken hoe groot zo’n populatie mag worden en hoe je die gaat beheren. Dat kan met jagen of vangen zijn. Bovendien moet je van tevoren goed regelen wie de schade vergoedt. Edelherten zijn grote dieren en lopen 10 kilometer per dag. Ze zijn dus zo het park uit. De Sallandse Heuvelrug heeft arme gronden met weinig voedsel en dat gaan ze dus in de omliggende landbouwgebieden zoeken. Je kunt er natuurlijk hekken rond zetten, maar dat is slecht voor de migratie van andere dieren. Voordat je het weet heb je een situatie zoals in de Oostvaardersplassen. Bovendien heb je op de Heuvelrug te maken met veel wandelaars, mountainbikers en ander recreatieverkeer. Het edelhert zoekt juist de rust.”

Elshof weet uit eigen ervaring en omgeving dat Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zelden toestemming geven voor de jacht. “Hier in weidevogelgebied Het Lierderbroek mag de vos, die veel nesten van weidevogels opvreet, niet eens bejaagd worden in het gebied van Natuurmonumenten.”

‘Terecht punt’
Jeroen Piksen snapt de tegenstand vanuit de landbouw wel. “Het is een terecht punt dat je nooit precies weet wat natuurorganisaties wel of niet willen doen. Ik weet net als LTO natuurlijk dat afschieten bij delen van de achterban en de vrijwilligers van Natuurmonumenten en Landschap Overijssel gevoelig ligt. Daarom moet je ook van te voren heel duidelijke en bindende afspraken maken over de omvang van zo’n populatie. En over een goede vergoeding van schade bij de landbouw. Maar 100 procent consensus met iedereen zul je waarschijnlijk nooit bereiken.” Hij benadrukt nogmaals dat hij of anderen geen plannen hebben om het dier naar Overijssel te halen: “Maar de kans wordt steeds groter dat ze vanzelf komen, kijk maar naar de wolf, en dan moet je voorbereid zijn.”

4 REACTIES

 1. heeeeeeel wel vroeger liepen hier ook bizons, dino’s en in de ijstijd ijsberen. Ook meer weer importeren. Gaan we niet erg overdrijven? Vroeger was alles beter?

 2. Zijn we nog maar net bekomen van alle vruchteloze pogingen om de populatie korhoenders weer nieuw leven in te blazen komen ze weer met een nieuw plan: EDELHERTEN!

  Blijkbaar heeft men niets geleerd! Ook niet van het drama Oostvaardersplassen!

  Ben benieuwd hoeveel euro’s er dit keer, alleen al om eventuele schade aan de gewassen van landbouwers te compenseren, ingestoken worden.

  En als de populatie te groot wordt? Wat dan?Afschieten maar weer?
  Vind het een waardeloos plan!
  Het geld kan beter besteed worden aan de minima’s, de voedselbank of daar waar wat extra geld gewenst is.
  Bezint eer gij begint!

  • Het is geen plan. Ze worden alleen niet meer direct afgeschoten zo gauw ze Overijssel betreden. Verder geeft Bertwin aan dat het arme gronden zijn met weinig voedsel. Dan komen ze dus niet eens naar de heuvelrug en zal er ook niet geknald hoeven worden, maar dat terzijde. De homo sapiens zal eens moeten leren het met wat minder te doen in plaats van de hele natuur naar z’n hand te zetten. Ik vind het mooi (en kom van het platteland).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.