Sportakkoord Olst-Wijhe versterkt samenwerking verenigingen

OLST-WIJHE – Het Rijk nam met het landelijk sportakkoord onlangs het initiatief om meer mensen in beweging te krijgen. In Olst-Wijhe bleek er niet veel nodig om de handen op elkaar te krijgen voor een lokaal sportakkoord. In de afgelopen periode slaagde sportformateur Angelieke Huisman, directeur-bestuurder van ut Huus, erin om maar liefst 25 verenigingen en organisaties te committeren aan het sportakkoord Olst-Wijhe.

‘Het sportakkoord Olst-Wijhe is de motor die zorgt dat verenigingen en organisaties de handen ineenslaan om nog meer mensen in beweging te krijgen’, licht wethouder Anton Bosch toe. Olst-Wijhe is goed georganiseerd met een sportplatform en culturele coalitie, zegt hij. Ook het succes van Sportdorpen Olst-Wijhe, waarbij nieuwe, innovatieve sporten zijn ontwikkeld onder de noemer Kom van de bank! maakte dat het in Olst-Wijhe geen ingewikkelde klus was. ‘Mensen snappen dat je samen meer kunt bereiken. Dat is de kracht van Olst-Wijhe’, aldus Bosch.

Sportformateur Huisman benadrukt dat er in Olst-Wijhe voor een bredere aanpak is gekozen. ‘Het manifest Nood Luid onze klok! legde de vinger op de zere plek. Verschillende verenigingen en organisaties kampen met dezelfde problemen. Het aantal leden daalt door de vergrijzing en doordat steeds meer mensen individueel sporten. Daarnaast is het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden, vooral voor bestuursfuncties. Het sportakkoord is een akkoord van de samenleving waarin ut Huus, de gemeente, de verenigingen én inwoners een rol hebben. We onderkennen de problemen en willen ze samen oplossen. We willen allemaal een vitale, levendige gemeente. Daar draagt het sportakkoord aan bij.’ Wethouder Bosch: ‘Wij zijn een van de eerste gemeenten in de provincie die dit voor elkaar heeft gekregen. Daar ben ik trots op. Ik ben blij dat zo veel verenigingen met zo veel vrijwilligers zich willen inzetten. Dat is goed voor Olst-Wijhe. Nu kunnen we samen aan de slag.’

Het sportakkoord van Olst-Wijhe bestaat uit drie proeftuinen. De eerste wordt gevormd door vitale sport- en beweegaanbieders, de tweede is het Sport-, Onderwijs- en Cultuurcluster (SPOC) in Wijhe en de derde is de inclusieve sportcultuur, wat inhoudt dat iedereen in de gemeente kan meedoen.

 V.l.n.r.: wethouder Anton Bosch, Kees van Hoof (regiocoach aangepast sporten), Michel Vierwind (Leef! en projectleider Kom van de bank), Geke Wichems (voorzitter Wijhe ’92) en Klaas Jilderda (voorzitter Rood-Wit ’75)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.