Rick Evers: Maar ik fiets

Ik heb iets ontdekt wat al langer bestaat: fietsen. Ik kon het al. Ik deed het al. Maar ik doe het tegenwoordig zo vaak, dat ik me afvraag waarom ik een auto heb. Naar mijn werk is het tien kilometer. Een half uur fietsen. Vijfentwintig minuten als ik me kwaad maak. Maar ik ben bijna nooit kwaad.

Behalve vorige week. Ik besloot weer eens de auto te pakken, want ik wilde op de terugweg grote boodschappen doen. De ellende begon al met het krabben van de autoruiten. Wat een gedoe. En eenmaal onderweg werd ik bijna depressief. De stoplichten zaten tegen, ik ergerde me aan andere weggebruikers. Ik miste mijn fiets zo erg, ik kon wel janken.

Dat was dus de laatste keer. Noem me een blije eikel, maar fietsen maakt me echt gelukkig. Ik zie ook gewoon veel meer. Dezelfde kat die steeds in het weiland ligt, roofvogels, drie fjorden waarvan er twee elkaar steeds op de rug kriebelen en de andere altijd een stukje verderop staat. En een mooi huis dat ik van fundering tot dakpan opgebouwd zie worden. Die tien kilometers vliegen gewoon voorbij.
Het seizoen zit niet mee. Een tijdje geleden vertelde ik nog tegen collega’s dat ik heus wel de auto pak als het regent. Maar mooi niet dus. Ik ga echt niet meer ’s ochtends in die Kia zitten. De dieren op de route verwachten mij. Dus kocht ik een regenpak. En nee, ik heb niet dezelfde voor mijn vrouw gekocht. Er zijn grenzen.

En er was nog iets. Mijn oren. Tijdens een aantal koude ochtenden vorige week merkte ik dat mijn grote oren daar het meest van balen. Maar mij krijgen ze niet klein. Nooit niet. Dus stap ik iedere ochtend op de fiets. Soms met regenpak, soms met oorwarmers, soms allebei. Natuurlijk fiets ik dan voor gek. Maar ik fiets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.