Reünie White Devil met Old Ni-js

RAALTE/HEINO – Na het succes van de White Devil-reünie van eind vorig jaar volgt op zaterdag 16 november een nieuwe editie. White Devil was in de jaren zeventig en tachtig een roemruchte discotheek in Heino. Exploitant Joop van den Enk organiseerde vorig jaar een reünie in BijNegen. Met circa vijfhonderd bezoekers was die zeer geslaagd. Genoeg reden voor een herhaling dus.

In de grote zaal zorgt een DJ voor (disco)muziek uit de jaren dat White Devil geopend was. Daarnaast is ook de band Old Ni-js vastgelegd voor een optreden in de Ridderzaal. Old Ni-js heeft in de gelederen maar liefst drie ex-leden van Normaal: bassist Wimken van Diene, gitarist Ferdi Joly en gitarist Jan Kolkman. Het is niet voor niets dat Old Ni-js ook wel eens Normaal zonder Bennie genoemd wordt. Hun maat Han Mali zit achter het drumstel. Reken er maar op dat er flink wat materiaal van Normaal voorbij komt. Misschien een tandje minder hard, maar wel met dezelfde passie.

Rond 1973 begonnen drie tieners, Joop van den Enk, Hans Westenenk en Herman Luttenberg, met hun drive-in-show White Devil. Door het succes daarvan kwamen de drie op het idee om zelf discoavonden te organiseren in Heino. Bij de exploitant/beheerder van het parochiehuis, vonden ze een gewillig oor. En daar begonnen ze, eerst nog eens in de veertien dagen, maar al snel wekelijks. Wat later nam Joop de exploitatie van het parochiehuis over. Hans en Herman bleven de vaste DJ’s.

Bomvol

De populariteit van White Devil bleef ondertussen maar groeien. Nieuwe bezoekers kwamen van steeds verder weg. Joop zag mogelijkheden. En al snel was White Devil ook op vrijdagavond geopend. En de zondagmiddag- en avond volgden ook al snel. “De zaterdagavond was de grote publiekstrekker. Vijf-, zeshonderd man in de keet. Bomvol! Te vol, soms”, vertelt Joop. En dus werden er nog meer ruimtes van het parochiehuis ingezet. White Devil had op haar hoogtepunt drie muziekarea’s. Top 40 in de grote zaal; een hardrockbar bij het balkon en een soulbar boven (waar ook de snackcorner te vinden was). Joop: “Drie muziekstijlen in een uitgaansgelegenheid, dat was toen erg vernieuwend, daar liepen we mee voorop!”

LUV

Daarnaast begon hij ook steeds vaker liveacts te programmeren. Grote bands als Normaal, Sweet d’Buster en Golden Earring. “LUV werd op een gegeven moment erg populair, dus besloot ik om die te boeken. Ze waren alleen maar op een donderdagavond beschikbaar. En dat was de avond dat een zangkoor van de kerk bij me repeteerde. Met drankjes en bitterballen ernaartoe om uit te leggen dat ze één keer op een woensdagavond moesten oefenen. Met de toezegging dat het dan ook bij die ene keer zou blijven, ging het koor akkoord. Echt, die donderdagavond stonden ze in rijen voor de deur. Het volk paste er gewoon niet in. We moesten de deuren zelfs sluiten.”

Eind jaren tachtig gooide Joop de handdoek in de ring. De concurrentie van andere horecagelegenheden was te groot geworden. White Devil was ten einde. Maar Joop denkt met veel plezier terug aan die jaren. “Het was een hele wilde tijd, maar ook een bijzonder mooie tijd. Heel veel mensen hebben bij White Devil de liefde van hun leven ontmoet.”

De deuren zijn geopend vanaf 20.00 uur. Kaarten (à 15 euro) zijn verkrijgbaar bij Schulten Lederwaren in Raalte, de Smulbaai in Heino, Reimink in Lemelerveld, Schoenmaker in Luttenberg, Schippers in Wijhe en De Hoppe in Broekland. Tickets reserveren kan via een mail naar info@joopvandenenk.nl. ’s Avonds aan de kassa kost een kaartje 17,50 euro. De entree is inclusief garderobe en een muntje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.