Project ‘Hooi 2.0’ in Lemele is ‘vooruit naar vroeger’

LEMELE – ‘Vooruit naar vroeger’, zo omschrijft melkveehouder Harold Dubbink zijn project ‘Hooi 2.0’. In het verleden werd namelijk gemaaid gras op het land zelf en later in hooibergen gedroogd. Tegenwoordig wordt dat meestal ingekuild. Op het bedrijf van Harold (en Petra) Dubbink in Lemele gaat dat sinds deze zomer anders.

Alle gras van eigen en van gepacht land wordt in een speciale ruimte gedroogd en dan aan de 85 koeien gevoerd. “Sinds de jaren 70 ging het om gras, mais, krachtvoer en Holstein-Friesian koeien. Het werd nu tijd voor verandering, voor een meer duurzame veehouderij met zo weinig mogelijk invoer van elders. Iets waar steeds meer verzet tegen komt”, zo vertelde Dubbink bij de officiële start van het project.

Dubbink is sinds 2016 met het idee bezig geweest, bezocht boeren in Oostenrijk en kreeg afgelopen jaar de (financiële) steun van onder meer Stimuland, de provincie Overijssel en Brussel (POP3). Deze zomer werd het eerste gras in de dit voorjaar gebouwde schuur gedroogd en de komende anderhalf jaar worden de resultaten gemeten en geëvalueerd. “Dit jaar hadden we 42 ha. gras en 7 ha. mais, maar de mais verdwijnt volgend jaar. Ik verwacht met dit systeem meer melk door ons eigen gras, gezondere koeien, een betere benutting van de mest en minder gebruik van kunstmest.”
Zijn weilanden zijn nu onderverdeeld in drie stukken; een deel met alleen gras, een deel met gras en klaver en een deel met gras en kruiden zoals cichorei en weegbree. Het gras wordt gedroogd met een systeem dat vooral op zonnewarmte draait. Mocht dat niet genoeg zijn, dan gaat er een houtkachel branden. Twee grote compartimenten in de nieuwe schuur zijn voldoende voor alle te drogen en gedroogde gras van het bedrijf.

Hooi-melk

De verwachtingen zijn hooggespannen. “Geen broei en schimmel meer, geen afbraak van eiwitten en suikers zoals bij het inkuilen, geen nadelige smaken en geuren voor de koeien. Met als resultaat een betere opname van ruwvoer, minder gebruik van krachtvoer, gezondere koeien die langer leven en melk met meer Omega 3 bijvoorbeeld. En in goede jaren kunnen we een eventueel overschot aan ruwvoer beter verkopen”, zo somde Dubbink op die op termijn zelfs denkt over de verkoop van ‘Hooi-melk met een eerlijke en gezonde meerwaarde’. Hij levert zijn melk aan Cono Kaasmakers dat het project met belangstelling volgt.

Overijssels Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher was onder de indruk. “Zoveel lef en innovatie, dat is echt gezond boerenverstand dat we in Overijssel nodig hebben. Binnenkort spreek ik landbouwminister Carola Schouten en dan zal ik dit mooie voorbeeld aankaarten. En haar uitnodigen om hier te komen kijken.” Samen met Dubbink mocht hij daarna vanuit de mobiele kraan hoog boven de vloer een speld in een hooiberg proberen te vinden. Vrijdag 29 november is er een open dag op het bedrijf aan de Molenhoek 1 voor alle geïnteresseerden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.