Productiefaciliteit van Orthros Medical op Green East geopend

RAALTE – Orthros Medical heeft afgelopen vrijdag feestelijk een onderzoeksfaciliteit geopend op het terrein van Green East in Raalte. Na een kort welkomstwoord van Prof Theo Verrips vertelde Prof Marcel Karperien wat Orthros Medical voor ogen staat, namelijk een geheel nieuwe therapie ontwikkelen voor meer dan een miljoen mensen in Nederland met Osteoarthritis.

Dat is al een enorm aantal en door het ouder worden van de bevolking, overgewicht en sportblessures zal dit aantal blijven stijgen. Osteoarthritis ontwikkelt zich langzaam en het beeld is heel divers, soms alleen maar een voortdurende milde pijn, maar het kan ook leiden tot invaliditeit. Heel lang zeiden de artsen dat Osteoarthritis niet te genezen was, maar Orthros Medical denkt daar anders over en met goede redenen.

Zogenaamde Lama-antilichamen lijken als ze gedoseerd worden op de plaats waar de pijn en/of schade zich concentreert, de juiste balans tussen het afbraak- en aanmaakproces van kraakbeen weer te herstellen. Gewone antilichamen zijn uiterst belangrijk voor het handhaven van allerlei evenwichten in het lichaam en worden door de cellen van het immuunsysteem gemaakt. Maar het gewone immuunsysteem is minder geschikt om Osteoarthritis te genezen. Lama antilichamen zijn veel beter geschikt om plaatselijke problemen op te ruimen.

Orthros Medical gaat in Raalte deze Lama antilichamen produceren. Die zullen dan door vrijwel alle Nederlandse universiteiten getest worden op hun werking en door speciale instituten op hun veiligheid. Als alles echt bewezen is, gaan de Lama-antilichamen gebruikt worden om de vele honderdduizenden gezelschapsdieren [vooral honden], die ook lijden aan Osteoarthritis te genezen. Als dat bij gezelschapdieren lukt, is de verwachting dat het ook bij mensen gaat lukken. Het zal nog enige jaren duren voordat het zover is, maar vrijdag is een belangrijke stap gezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.