Opinie: Ook nog een uitkijktoren op de Luttenberg?

LUTTENBERG – Als enige bewoner op de Luttenberg wil ik graag mee doen in de discussie over de uitkijktoren op de berg. Ik heb in dit stuk het accent gelegd op de natuurlijke functie van de berg. Mijn conclusie is: de uitkijktoren moet er niet komen.

De Luttenberg is een kleinschalige heuvel, net buiten de Sallandse heuvelrug. De ‘berg’ is beplant met een gemengd bos en een paar kleine heideveldjes. Sinds begin jaren 80 zijn wij de gelukkige bewoners van het enige woonhuis op de berg, het Jachthuis.

De Luttenberg heeft naast de recreatieve functie voor bewoners en bezoekers ook een belangrijke functie als natuurgebied. De 40 ha worden praktisch rondom omgeven door weilanden en de bebouwing van het dorp. De natuurlijke functie is vooral een vlucht- en rustgebied voor het wild en de vele vogels die hier een veilig onderkomen zoeken.

In de loop van de jaren hebben wij de wildstand aanzienlijk zien teruglopen. In de jaren 80 tellen wij soms meer dan 50 hazen en konijnen  op het grasveld voor het huis, met af en toe een schreeuwende fazant. Dit alles is er niet meer. Een enkele haas hobbelt voorbij, de konijnen zijn verdwenen en met de reeënstand moeten we erg voorzichtig zijn.

Het bos is jarenlang met rust gelaten, maar na 2015 begint men plotseling de grote Amerikaanse eiken te kappen. Majestueuze bomen die prachtig in het landschap passen. Argument: het zijn zogenaamde exoten, die hier niet thuis horen. Maar welke bomen zijn wel inheems op deze oude woeste gronden? Er ontstaan lege plekken in het bos , vooral ook omdat de omringende grove dennen en berken de bescherming van de grote boom missen en bij een flinke wind omwaaien.

In 2018 wordt een rampzalig kapplan door het Overijssels Landschap uitgevoerd. Het actiecomité 700 jaar Luttenberg organiseert vele goede en leuke activiteiten voor de Luttenbergers. Zo ontvangen wij op het Jachthuis een kleine 700 bezoekers met een hapje en een drankje om kennis te maken  met ons wonen op de berg.

Het comité  vraagt het Overijssels Landschap het bos op te ruimen ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van het dorp. Het Overijssels landschap haalt het achterstallige en toekomstige budget, in totaal 20 jaar, van stal en gaat vervolgens rigoureus tekeer in het bos. Met groot materieel worden honderden bomen gekapt. Van de stikstof absorberende functie van het bos heeft kennelijk niemand gehoord. Een aansluitende storm rondt het karwei af, met als eindresultaat: het bos op de Luttenberg is een wirwar van open plekken en omgewaaide bomen geworden. Luttenbergers noemen het een grote troep.

Inderdaad, er was sprake van achterstallig onderhoud, maar een onderhoud van een bos wordt volgens deskundigen in fases uitgevoerd en niet een eenmalige slachting. De 5000 nieuwe aanplantboompjes, waarvan de meesten, niet zogenaamd inheems, inmiddels grotendeels zijn verdwenen, dan wel overwoekerd door de natuurlijke opslag van dennen en vooral berken.

Gedane zaken nemen hier helaas geen keer, maar in dit geval moet het bos vooral MET RUST WORDEN GELATEN.

Het overijverige actiecomité heeft in zijn enthousiasme ook nog een uitkijktoren gepland, te plaatsen op het mooiste uitzichtpunt van onze berg over het Sallandse landschap. Storend, schadelijk en overbodig. Het natuurlijke uitzicht op de plek van de geplande uitkijktoren is het mooiste van de berg. Een uitkijktoren hoort in een attractiepark en niet in een natuurgebied. De toren voegt niets toe, Google maps toont een beter uitzicht op de berg en omgeving .

Een vergelijk met de uitzichttoren in Dalfsen gaat niet op, deze ligt langs een doorlopende weg en biedt daadwerkelijk uitzicht. Er zijn gymnastische toestellen langs het wandelpad geplaatst (ook een actiepunt). Hoewel ik dit niet toejuich, hebben deze wel een nuttige functie, die de uitkijktoren niet heeft.

Het publiek dat de toren gaat aantrekken, ik hoor vaak hangjongeren, is zich vaak niet bewust van de natuurlijke functie van de berg, die broodnodig in stand moet worden gehouden. Ook moet rekening gehouden worden met afval en verontreiniging. Wie gaat hiervoor zorgen en wat gebeurt er als kinderen uit de toren vallen?

Ik zal gaarne meewerken om het thans aanwezige natuurlijke uitzichtpunt te verbeteren en te verfraaien, maar de toren moet er niet komen.

Jan Bink, Luttenberg

1 REACTIE

  1. Bedankt voor de heldere uiteenzetting Jan. Goed dat dit uitgesproken wordt. De voorgenomen uitkijktoren was snel bedacht, maar zou een blijvende doorn in het oog voor elke natuurliefhebber zijn. In wiens belang is deze toren eigenlijk?
    Ontsierend en zoals je al aangeeft onnodig. Juist daar, bovenaan de berg, heb je al een prachtig uitzicht.
    Na de onnodige kaalslag in het bos, bepaald geen “viering” van de Luttenberg, zou het niet misstaan om pas op de plaats te maken qua inmenging met de natuur. Daarmee sluiten we de viering van Luttenberg 700 jaar dan eervol af. Het comité heeft immers vooral veel moois weten te creëren met de inzet van veel vrijwilligers, waarvoor dank. Tijd om zonder verdere aantasting van de Luttenberg de viering af te sluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.