Ondergronds brengen hoogspanningsleiding Raalte stuk dichterbij

RAALTE/ZWOLLE – Het Platform Kabelvrij Raalte is blij met het besluit van de provincie Overijssel om mee te werken aan een onderzoek naar het ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen in de gemeenten Almelo, Enschede, Deventer en Raalte.

Voorwaarde daarbij is wel dat Provinciale Staten instemmen, dat de vier gemeenten goede plannen maken en ook de helft van de decentrale bijdrage voor hun rekening nemen. Een belangrijk besluit, zo stelt Willem Hulsman namens het Platform; “Ik heb er een glas op genomen, maar de beer is zeker nog niet geschoten. Dat is pas zover als de graafmachines er staan.”

Overijssels Gedeputeerde Tijs de Bree uit Laag Zuthem licht het besluit toe: “We zijn hierover al enige tijd in gesprek met deze vier gemeenten. De intentie die wij nu uitspreken maakt het mogelijk om daar serieus te gaan kijken naar de zogeheten verkabeling van deze leidingen. Dit draagt bij aan een aantrekkelijke leefomgeving voor de inwoners. Het is nu aan de gemeenten om al dan niet met uitgewerkte plannen te komen. Zij moeten daarvoor zelf voldoende middelen vrij willen maken. Uiteraard zetten we het goede overleg met de gemeenten hierover voort en proberen zo snel mogelijk met voorstellen naar de gemeenteraden en Provinciale Staten te komen.”

Het Platform Kabelvrij zet zich al ruim vijf jaar in voor het ondergronds brengen van de hoogspanningsleiding die Raalte-Zuid doorkruist. Vorig jaar sprak Hulsman in Zwolle nog de provinciale commissie toe die zich met dit onderwerp bezighoudt. “Ik had echt de indruk dat ons verhaal vanuit Raalte aansloeg. Partijen als CDA, ChristenUnie, PvdA en PVV lieten duidelijk merken dat ze het een hele goede zaak vinden.”

Voordeel
De 110 kV-hoogspanningslijn doorsnijdt al sinds de jaren 80 met ruim anderhalve kilometer (in twee delen) het zuidelijke deel van Raalte. Twee jaar geleden besloot de rijksoverheid om Raalte (maar ook bijvoorbeeld Deventer en Almelo) officieel op een lijst van in totaal 55 Nederlandse gemeenten te plaatsen waar onderzocht kan worden of de lijnen ondergronds gebracht of verplaatst kunnen worden. De rijksoverheid wil dan 80 procent van de (hoge) kosten betalen, de rest moet door de betrokken gemeente en provincie opgebracht worden.

“Het voordeel is dat we in Raalte dankzij de gemeente al een haalbaarheidsonderzoek hebben gehad. Daar zijn drie varianten uit gekomen. De meest kansrijke is het gedeeltelijk ingraven en gedeeltelijk boren van de lijn via het huidige tracé. Gemeenten als Deventer en Almelo zijn nog niet zover, dat is in ons voordeel. Raalte heeft al 50.000 euro besteed aan een gedegen onderzoek”, zo weet de Werkgroep Kabelvrij Raalte.

Het aanleggen en onderhouden van hoogspanningsleidingen is een taak van netbeheerder TENNET, die dit werk uitvoert in opdracht van het Rijk. Belangrijk is hierbij dat er komende jaren plannen bestaan om de bewuste hoogspanningslijn te verzwaren. Dat werk zou in Raalte-Zuid gecombineerd kunnen worden met het ondergronds brengen van de lijn hetgeen een stevige kostenbesparing kan opleveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.