Gewoon Carolien: Omarm wat je voelt, want het wijst je de weg

Een mevrouw zegt als het echtpaar opnieuw bij me is: ‘Het gaat een lange tijd goed en dan komen er weer allemaal angsten in hem. Het lijkt net alsof hij dat allemaal verzint’.

Ja, dat werden we alledrie steeds meer bewust. De man ‘verzint’ onbewust angst die ervoor zorgt dat hij zijn verdriet niet hoeft te voelen. Ik ervaar dat als een menselijke eigenschap. In ons hoofd hebben veel mensen een saboteur-stemmetje en/of een altijd-kritiek-vooral op ons zelf-stemmetje en nog veel meer ‘íkjes’ en dus stemmetjes. We noemen ze ook wel onze maskers.

In de wereld van gevoelens bestaat geen goed of fout. Of je nu blijdschap of verdriet voelt, je hoeft het niet te onderdrukken, veranderen of vast te houden. Want wanneer je voelen gewoon het voelen laat, vertelt het je altijd welke richting je op moet. In de diabetesweek was ik op de sportschool en had een snel dalende lage bloedglucosewaarde. Deze hypo voelde afschuwelijk. Mijn hele lichaam trilde, zweette en had behoefte aan glucose. Er zat al voeding in me, dus ik mocht zijn met wat er was. Er waren veel tranen, mijn gezicht was erg bleek, mijn ogen stonden raar en het zweet ging langs mijn rug. Ik kon ermee zijn, we noemen dat ‘ík kon mijzelf dragen’.

Er zijn schrikbarend veel mensen die leven met angst voor hun gevoel. Gevoelens voelen soms onprettig en worden niet altijd begrepen door de omgeving. Er kwamen mensen die me zagen en daarna negeerden, maar ook die me wilden redden, graag wilden helpen en die hun eigen verhalen wilden delen terwijl ik genoeg had aan mijzelf. Mijn onplezierige gevoel raakte iets in hen. Gelukkig ook steun en samen met mij zijn. Veel mensen hebben geleerd vooral de pijnlijke gevoelens zo snel als het kan te verhelpen en op te lossen.

Een andere manier is wegredeneren. Zo zijn er veel ‘denkmensen’ die alles waarmee ze in aanraking komen niet door het lichaam laten gaan, maar zo snel mogelijk naar het hoofd dirigeren. Ze gaan het analyseren en hopen het daarmee op te lossen. Denk positief, maak er een RET-analyse van, doe een meditatie, bedenk een theorie voor je gevoel. Het is weer een nieuwe manier om minder fijne gevoelens onder controle te krijgen. Daarna woekert het onbewust weer verder. Voelen is een natuurlijke beweging die voortdurend van richting verandert. Het voelen willen weghalen is als een stromende rivier willen veranderen in stilstaand water. Na het doorleven van het verdriet had de man veel liefdevolle gevoelens. Hij had zijn water voor nu weer gezuiverd. Reageer gerust: staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.