Natuurbericht: Onderaan de dijk

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze week was Sjaak in de buurt van het rustige Zalk.

Zo de IJssel over, dan rechtsaf, de Gelderse dijk op, overgaand in de Zalkerdijk. En kijk, daarginder in de verte woonde vroeger Klazien uut Zalk. Klazien, in de jaren tachtig en negentig een begrip in Nederland, zeg maar een wereldberoemde kruidenvrouw met haar natuurlijke tips tegen tal van kwalen. Ze heeft de eeuwwisseling niet meer meegemaakt.

En daar onderaan de dijk ligt Zalk op de zuidoever van de IJssel. Het dorpje lijkt uitgestorven met dat miezerige weer, maar toch is hier van alles te doen. Daar zie ik een tuin vol uitgebloeide schapenkoppen, pony’s in de achtertuin, een aalscholver op de ijsbaan, een trekker en ronde balen bij de koestal en een buurtbus die frisse lucht haalt voor Kampen.

Zo, de laarzen maar aan en hier ga ik langs de boerderij naar achteren. How, kijk daarginder! Voor ik op pad ga moet ik eerst die in het wit geklede buizerd snel even fotograferen door m’n telescoop. Zo mooi zie je ze niet vaak!

Een fazant schiet weg bij de maisvoorraad. Verder loopt daar een haas en een tiental blauwe en zilverreigers. Deze hebben een tafeltje dekje gevonden bij de pas uitgebaggerde sloten. Al het leven uit de sloot in een klap van kant gemaakt door een korfmaaier. Het zit erin gebakken, maar in niet alle gevallen hoeft het zo rigoureus. Van een paartje knobbelzwanen mag ik wel heel dicht bij komen en de vaarzen in het zelfde perceel sjokken al grazend door het natte land. Maar geen nood, er is ook een droog nachthok met vers hooi. Hé, hé, ik ben er. Dat was best zwaar, maar gelukkig is de auto daar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.