Midwinterhoornblazen op de Sprengenberg

HAARLE – Een winterwandeling op de Sprengenberg maken met sfeervolle midwinterhoornklanken op de achtergrond. Dat kan op zondag 1 december vanaf Erve De Pas in Haarle. De Haarlese Midwinterhoorngroep laat van 14.00 tot 16.00 uur van zich horen. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Het midwinterhoornblazen is een oeroude traditie. Er mag worden geblazen vanaf de eerste zondag van de advent tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen. Ook in Haarle wordt in deze periode volop op de hoorn geblazen. Het is een inspannende kunst, waarbij een paar goede longen van groot belang is, maar ook de hoorn moet van goede kwaliteit zijn. Voor het maken van een midwinterhoorn wordt het hout van een kromme elzen-, berken- of wilgenstam gebruikt. De stammen die vanuit de slootkant naar boven zijn gegroeid en daardoor van onderen een natuurlijke kromming hebben, zijn het meest geschikt.

Vanaf Erve De Pas loopt men zelf van blazer naar blazer. Op zondag 1 december is er een korte route van twee kilometer uitgezet. Na de wandeling kan er bij Erve De Pas opgewarmd worden met een kopje warme chocolademelk of glühwein. In de informatieschuur wordt getoond hoe een hoorn gemaakt wordt en wandelaars mogelijk wellicht zelf ook even blazen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.