Kees Huls: “N35, de arrogantie van Den Haag. Tijd voor actie”

Ingezonden door: Kees Huls

Met grote ergernis vernam ik dat de minister van Verkeer & Infrastructuur toch besloten heeft “Het Karrespoor” N35 niet op de prioriteitenlijst te stellen voor het uitvoeren van gewenste verbeteringen, ondanks de door de volledige 2e Kamer aangenomen motie Von Martels (CDA) hierover.

Zowel de gemeentelijke als de provinciale politiek doet er alles aan om deze opstelling te doorbreken, maar tevergeefs. Andere acties zijn dus gewenst!

Hieruit blijkt de eens te meer arrogante houding, of misschien de gebrekkige kennis van met name de leidende partij, de VVD. Deze partij blinkt immers absoluut niet uit in het lanceren van beleid met visie maar is alleen bezig met het blussen van brandjes als het echt niet anders kan, zoals deze week weer eens te meer bleek.

Het wil in onze regeringsstad maar niet doordringen dat de situatie buiten de Randstad totaal anders is en  onze regering gebruikt op zeer grote schaal in onze  contreien opgebrachte Motorrijtuigenbelasting om hoofdzakelijk in het westen te investeren. Op grond van hun eigen cijfers toonde ik al aan dat tussen 2005 en 2015 zij van de per provincie opgebrachte motorrijtuigenbelasting in Randstadprovincies ca. 40% herinvesteren in infrastructuur en b.v. in Overijssel 4%.

Ook de investeringen per inwoner gedurende 10 jaar wijken heel sterk af: In Overijssel € 87 in Utrecht € 1.151. Om projecten toch nog voor elkaar te krijgen worden provincies vaak gedwongen onverschuldigd bij te betalen (co- financiering). Overijssel droeg in genoemde periode 76% bij, de Randstadprovincies minder dan 10%!

Vooral door rijksbeleid komen, zeker in de dunner bevolkte provincies, belangrijke instellingen als ziekenhuizen, scholen, belastingdienst, arbeidsbureaus enz. steeds verder van de mensen af te liggen wat tot extra vervoersbewegingen leidt. Dit terwijl het wegennet belabberd is en het openbaar vervoer hier steeds verder afneemt. Dit wordt nog verergerd doordat we steeds meer op vreemde tijden en in het weekend worden geacht te gaan werken. In de Randstad bestaat een wel redelijk hoogwaardig OV met hoge frequenties, ook ’s nachts en is daar wel een redelijk alternatief voor de auto en de fiets.

Om aan deze zeer ongewenste ontwikkelingen een eind te maken kunnen wij niet meer om hardere acties heen. Alleen deze hebben (enig) effect, zoals de laatste tijd bij de boeren en de bouwwereld is gebleken. Om nu met een paar miljoen automobilisten op het Malieveld te gaan staan lijkt mij niet echt praktisch.

Daarom stuur ik vandaag een aangetekende brief aan het Ministerie van Financiën (bijgevoegd) waarin ik staatssecretaris Snel verzoek deze enorme benadeling voor de burgers te compenseren door hen 5 jaar vrij te stellen van Motorrijtuigenbelasting. Mocht hij binnen 6 weken niet op dit voorstel ingaan, zal ik een actie tot burgerlijke ongehoorzaamheid door het niet betalen van deze belasting starten, waarvoor dan alle normale en sociale mediakanalen zullen worden ingeschakeld. Omdat ik niet zo heel veel vertrouwen heb in de bereidwilligheid van de minister zal ik alvast beginnen met de voorbereiding van een website en dergelijke. De gegevens hierover ontvangt u t.z.t.

Het enige positieve van de beslissing van de minister van I & W inzake de N35, zogenaamd genomen onder “stikstofdruk” is, dat zij nu met goed fatsoen de opening van vliegveld Lelystad ook zal moeten afblazen omdat daar aanzienlijke toename van de uitstoot zal plaatsvinden, terwijl bij een verbeterde N35 deze juist substantieel omlaag zal gaan door minder files en optrekken/ afremmen bij verkeerslichten, overwegen en rotondes. En, heel belangrijk, een sterk verbeterde veiligheid met aanzienlijk minder riskant sluipverkeer. Uiteraard geldt dit voor alle mindere wegen in Noord- en Oost Nederland.

Raalte, 19-11-2019
Kees Huls

Bijlage 1

Bijlage 2

Bijlage 3

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.