Herinneringen aan Stobbenbroek bij Historisch Café in Raalte

RAALTE – Het historisch café van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken staat vrijdag 15 november in het teken van ‘herinneringen aan Stobbenbroek’. Leden van de vereniging, maar ook andere belangstellenden zijn deze avond vanaf 20.00 uur welkom in hotel De Zwaan om aan de hand van kaartmateriaal en foto’s met elkaar in gesprek te gaan over Stobbenbroek. De toegang en de eerste kop koffie zijn gratis.

Stobbenbroek is het gebied dat van oudsher grensde tegen het dorp Raalte. De Zwolsestraat en de Burgemeester Kerssemakersstraat (de vroegere Wijheseweg) vormen de begrenzing van het gebied dat zich uitstrekt richting de Velner. In Stobbenbroek lag de voormalige havezate De Hofstede en ook Galgenbelt was hier gelegen. Of de naam van deze boerderij een relatie heeft met de galg die in vroegere tijden ergens buiten het dorp stond, is niet met zekerheid te zeggen. Angeli Custodes ligt eveneens in het oude Stobbenbroek.

Op de kadastrale kaart die rond 1812 van het gebied is vervaardigd, staat de Lange Dijk getekend. Dit was de verbindingsweg van de Wijheseweg langs de Hofstede naar de Zwolsestraat. Later kreeg deze weg de naam Scheper Harm Dieke. Weer later werd het de Hofstederdijk en tegenwoordig kennen we de weg als Hofstedelaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.