Gerlant: Marktwerking

‘Op de markt is uw gulden een daalder waard.’ Het is een reclamespreuk uit vervlogen tijden. De gulden is niet meer en de markt is niet meer de plek waar de consumenten willen kopen. De markt is een zwaar gesubsidieerd stukje folklore uit de Raalter geschiedenis geworden. Wethouder Dennis Melenhorst laat deze week weten niet langer vast te kunnen houden aan de kostendekkendheid van de markttarieven en kondigt een onderzoek aan hoe dat in de toekomst wel weer zo kan worden. Het paard achter de wagen spannen.

De vier markten (twee in Raalte, een in Heino en een in Heeten) kosten ons als inwoners dus geld. De vraag is of dat legitiem is. Wij, het gros van de inwoners, kopen er immers niet meer. De marktwerking in ons vrije economische verkeer heeft zijn ding gedaan en de markt buiten de markt geprijsd. De markt, ik kan alleen over die van Heino spreken, wordt bezocht door alleen maar oude mensen en dat wordt geïllustreerd door de leeftijd van de marktkooplui. De markt sterft een langzame dood. Wat de wethouder eigenlijk zegt, is dat hij aan een dood paard wil gaan trekken. Het onderzoek dat is aangekondigd, kost ons ook weer geld. De knetterharde waarheid die er uit voort zal komen, staat hierboven omschreven.

Schokker, fractievoorzitter van GemeenteBelangen, laat weten blij te zijn met het onderzoek, maar geeft ook zelf al adviezen. “Een verplaatsing van de weekmarkt naar het centrum van Raalte geeft een impuls aan het hart van Raalte”, zegt hij in de Stentor. Welke impuls en waarom heeft dat hart dat nodig vraag ik mij dan af. Een ander duur onderzoek heeft recent uitgewezen dat er 1,7 miljoen omzet per week in dat centrum van Raalte zit en dat dat helemaal zo slecht nog niet is.

Maar alles kan natuurlijk beter. Het goede aan zijn voorstel is; het maakt parkeerplaatsen vrij waar potentiële  centrumbezoekers zouden kunnen parkeren die nu weg blijven.

Voor de markt in Heino geldt hetzelfde. Die houdt kostbare, schaarse parkeerplaatsen van eventuele centrumbezoekers bezet. Vanaf nu dus zwaar gesubsidieerd door gemeenschapscenten. Zelf mijd ik op maandagmorgen zoveel mogelijk het centrum van Heino. De markt verplaatsen naar de parkeerplaats bij het bejaardencentrum zou heel legitiem zijn. Op de markt is mijn euro allang geen daalder meer waard. Wat ze daar verkopen, komt voor veel minder van AliExpress of van de vele andere thuisbezorgbedrijven, heb ik van mijn pubers geleerd. Zij vinden de markt trouwens iets ‘zo écht van de vorige eeuw’.

Het werkelijke probleem zit hem natuurlijk in het feit dat de marktgelden ooit zijn uitgevonden als melkkoe van de gemeente onder het mom van het reguleren van de lokale economie. Die koe die de melk optrekt, stopt met melk geven. Dat is een vast gegeven. Het onderzoek dat is aangekondigd, focust zich nu op het voorbestaan van die markt. Het onderzoek zou moeten gaan over: hoe reguleren wij die lokale economie en hoe komen wij zelf weer aan onze centen? Dan kom je gauw genoeg uit bij een nieuw marktstelsel waarin AliExpress en de andere bezorgdiensten die als malloten door onze straten rijden een belasting betalen op het recht om in de gemeente te mogen bezorgen. Dan kun je de marktplaatsen op een bepaalde manier vrijgeven. Dan reguleer je de lokale economie en dat doet recht aan het principe van de marktgelden .

gerlant@regiobode.nl

20 REACTIES

 1. Wat nu dan Gerlant?
  In welke bubbel ben jij beland?
  Vorige week al zo kort door de bocht door stellig te beweren dat het aanleggen van eventuele zebrapaden in Heino weggegooid geld is omdat er volgens jou in het verleden niemand gebruik maakte van dat ene zebrapad in de Dorpsstraat? Als ik het goed heb liep jij toen nog in de luiers rond dus waar jij die nonsens vandaan haalt is mij een compleet raadsel.
  Zo ook nu weer. Wat een onzin om te beweren dat er op de markt van Heino alleen maar oude mensen komen en dat dat bovendien wordt geïllustreerd door de leeftijd van de marktkooplui?
  Misschien dat je zelf ook eerst eens wat onderzoek moet doen voordat je iets opschrijft?

  • @Marjan,
   Ik weet niet in welke ‘bubbel jij bent beland maar vorige week ging over jeugdzorg. De weken daarvoor ging het over de tweedeling in de samenleving en boeren. Het komt op mij over als de reactie van een oudere vrouw aan wiens ‘bubbel’ ik ben gekomen.

   Kijk nu eens goed wat er staat. De markten bloeden dood, onze ondernemers klagen dat het niet meer gaat. Geven daarvan ook de schuld aan het internet. Dat is een tendens die die gaat stabiliseren is de verwachting. Als daar goed op in wordt gespeelt. (Als je de link naar het artikel over het onderzoek volgt zie je dat.)

   Als de gemeente daarop gaat sturen door een bezorgbelasting/heffing, hebben en de markten en de lokale ondernemers daar baat bij. En de inwoners indirect, die genen die voor het internet kiezen betalen daarvoor aan de gemeente, niet de genen die nu lokaal kopen.

   • @Gerlant,

    Je weet inmiddels dat jouw uitspraak over eventuele zebrapaden in Heino, in een reactie op fb stond en niet in een opinie of iets dergelijks. Maar dát heb ik ook niet gezegd!
    Dat neemt echter niet weg dat je die uitspraak gedaan hebt. Om dan te reageren op de wijze die je in de eerste alinea van doet vind ik best een beetje laatdunkend. Net zoals je eigenlijk doet in de tweede alinea van het artikel hierboven waarin je stellig beweert dat de mark in Heino alleen bezocht wordt door oude mensen en dat dat geïllustreerd wordt door de leeftijd van de marktkooplui. Behoorlijk laatdunkend en bovendien onwaar. Bovendien, oude mensen zijn ook mensen!

    Ook benoem je dat de markt de burgers geld kost en dat dat niet eerlijk is ten opzichte van de mensen die er niet komen. Ja Gerlant, dát heet nou solidariteit. Moeten we Stöppelhaene en andere festiviteiten die subsidie van de gemeente krijgen dan ook maar afschaffen? Daar gaat toch ook niet iedereen naar toe? Toch komt die subsidie uit de gemeenschapspot! Iedere burger betaalt daar dus wel aan mee!
    Jouw argumentatie op dat punt vind ik dus eigenlijk best zwak.

    • @Marjan,

     Ik vind jou een lieve oudere Oma die me graag via Facebook ‘betutellen’ mag en waar ik dan wel of niet wat mee doe. Je mag wat mij betreft je gelijk hebben als ik nu maar één keer het gevoel had gehad dat jij naar het grotere plaatje gekeken had en niet in je wiek geschoten omdat ik aan je ‘bubbel’ zat. Ik hou niet van ‘bullshit’. Kijk en zie.

 2. @Gerlant, ik ga ervan uit dat je met dit stuk een discussie wil uitlokken. Natuurlijk verkeren markten in een dalende tendens door tweeverdieners, internetwinkels, Action, AliExpress c.s. Helaas denken de meeste mensen (vaak gedwongen) alleen nog maar aan hun eigen portemonnee en neemt de solidariteit met de eigen ondernemers steeds verder af. Die bakker, die iedere dag opstaat kort nadat jij naar bed bent gegaan, de slager die met groot vakmanschap zijn producten klaar maakt enz. leggen heel langzaam het loodje tegen supermarkten met liefdeloze massaproducten. Andere ondernemers lijden dan weer onder de webshops en hun kennis wordt misbruikt voor het geven van voorlichting aan klanten die vervolgens achter het toetsenbord kruipen. Ik heb lang in Heino gewoond en door een financieel debacle ben ik in een huurwoning in Raalte terechtgekomen. Omdat de Heinose ondernemers niet hoeven te lijden onder mijn blunders doe ik mijn boodschappen nog altijd daar. De markt heeft nog altijd een sociale functie en is daarom belangrijk. Ik ben het niet met je eens dat de gemeente nu zou gaan subsidiëren, ze gaan alleen hun inkomsten marktgelden, die lang lucratief waren, terugbrengen. De enige kosten voor de gemeente zijn die voor de part- time marktmeester. Toen er nog betaald parkeren was, gaf dit wel derving van inkomsten. Nu niet meer. Vreemd is wel dat de tarieven voor alle dorpen gelijk zijn. Overdreven gezegd: Huur van verkoopruimte aan de Kalverstraat in Amsterdam ligt hoger dan die van de Canadastraat in Heino! En, o ja, zonder dat wij het weten subsidiëren wij AliExpress. Al hun pakketjes worden via PostNL verstuurd en kosten inclusief inhoud vaak minder dan het minimumtarief voor een postpakket in NL. Dus wij betalen hogere portokosten om dit transport mogelijk te maken. En ik ben met je eens dat het ongecoördineerd rondscheuren van die busjes ook ongewenst is. Ik roep de mensen die daartoe de financiële mogelijkheden hebben nadrukkelijk op hun sociale rol op te nemen en naar hun lokale winkels en markten te gaan om deze in stand te houden. Anders houden we op den duur in onze winkels alleen nog kappers over, de enige ondernemers die niet bang hoeven te zijn voor internet!

  • Zijn we het er eigenlijk over eens dat wegwerp producten niet meer mogen bestaan? Maar de consument is zwak. Optreden van bovenaf is daarom gewenst, maar Gerlants bezorgbelasting/heffing? Dat zal direct weggewuifd worden. Nee, gewoon hoge, heel hoge importtarieven voor dat soort meuk (die ik zelf ook koop omdat het kan), maar eigenlijk wereldwijd verbieden zou het best zijn. We hebben het niet over AGF, bloemen etc daar zijn andere concurrenten voor.
   In deze context betreft het concurrentie/geld, maar even zo belangrijk/zo niet belangrijker het milieu, maar dat terzijde.
   Er is wat mij betreft maar een hoofdschuldige en dat is de consument (die dan weer klaagt dat er zo veel winkels leegstaan).
   Los daarvan is het altijd zo geweest dat als een markt verandert, de ondernemer daar op zou (en zal) moeten inspelen. Als op de markt de euro een gulden waard is, zal de ‘ouderwetsche’ markt zich moeten aanpassen. Ze moeten het bij voobeeld leuk maken. Dat men ernaar uitkijkt om weer naar de markt te kunnen, als een soort uitje dus.

 3. De wekelijkse markt is ‘uit’ en een zinloze concurrent van de reguliere middenstand. Temeer omdat de aankoopwoede via het Internet nog maar net is begonnen. Van stabilisatie is nog lang geen sprake. Wie dat denkt, komt bedrogen uit.

 4. Dag Marjan,

  Met het besluit niet meer te reageren op deze door, vooral, de Raalter politiek alom gerespecteerde persoon, met als specialisme het herkennen én oplossen van maatschappelijke en economische problemen, kun je jezelf veel opwinding en beledigingen besparen.

  • Dag Hans,

   Ik ken Gerlant inmiddels al wat langer dan vandaag. Ben het heel vaak met hem eens maar ook wel eens niet zoals dit keer. Dat moet kunnen. En Gerlant is Gerlant. Da’s net een jonge hond. Die zijn soms ook onstuimig, eigengereid, luisteren slecht en kunnen je onverwachts bijten. Niks nieuws dus onder de zon… 🙂

  • Zuur Hans, maar bedankt voor het compliment. Het jeukt me wel omdat uit jou mond te horen. Wij zijn namelijk allemaal Sallanders, Raaltenaren en ik gun ook jou, jouw stem in dat geheel. Beledigen is niet mijn ding, adrem en direct reageren wel. Ik zou het leuk vinden eens samen koffie te drinken, van gedachten te wissellen en daar een verslag van te maken voor het weekblad van Salland waarin jij dan de eind regie, het laatste woord hebt voor publicatie. Ik hoor graag van je. gerlant@regiobode.nl

   • Dag Hans,

    Ben benieuwd of je het aanbod van Gerlant gaat aannemen. Dit lijkt me echt zo leuk! De twee meest kritische personen in de gemeente Raalte die, hoe verschillend van aard ook, samen aan de slag gaan voor een artikel in het Weekblad voor Salland. Dat kan heel interessant worden. Daarom hoop ik ook echt dat je deze serieuze uitnodiging van Gerlant aanneemt.

    Groet,
    Marjan

 5. Dag Marjan,
  Ik heb ooit met deze man een gesprek gevoerd, toevallig op straat weliswaar, maar dat doet er niet toe. Je moet er immers van uit kunnen gaan dat de inhoud van zo’n gesprek vervolgens niet in de media terecht komt, hetgeen dus wel gebeurde. Mijn conclusie is dan: dit is een keer, maar nooit meer.
  Ik verbaas me er over dat ie zegt niet van bullshit te houden. Het komt mij namelijk voor dat veel van wat ie schrijft, eerst door de ‘bullshitgenerator’ (citaat van een politicus tijdens het vragenuurtje) gaat.

  • Jammer Hans,

   Vind het een gemiste kans. Als we altijd blijven omkijken in wrok om wat ons ooit door iemand anders is aangedaan komen we nooit een stap verder in dit leven. Soms moeten we bereid zijn over onze eigen schaduw heen te stappen. Hoe lastig ook! Maar goed, als dit je definitieve besluit is zal ik die natuurlijk respecteren.

 6. Dag Marjan,
  Dit heeft niets met wrok te maken. Met het schenden van vertrouwelijkheid, door op een publieke internetsite te citeren uit een persoonlijk gesprek, heeft deze man een uiterste grens overschreden. Je kent toch het gezegde “Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard”?

 7. Beide opiniemakers hebben nogal eens de neiging om de zaken wat gekleurd te zien en een andere mening niet te accepteren. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.