Gerlant: Democratische rechtstaat

Dalfser PvdA-fractievoorzitter Leander Broere vroeg zich deze week op Twitter af wanneer er een einde zou komen aan het afdwingen van je mening met tractoren (Boeren dwongen bosbouwers in Lochem te stoppen met bomen kappen). Ik merkte op dat die boeren zich dan misschien niet gehoord voelden.

“In dit gebied is een jarenlang proces gevoerd, zijn inloopavonden geweest en is mogelijkheid tot zienswijzen geboden tot aan de rechter toe. Daar zijn deze maatregelen uitgekomen. We leven nog steeds in een rechtstaat en het zou fijn zijn als mensen zich daar weer aan gaan houden”, antwoordde Broere die vanuit zijn professie goed op de hoogte is van deze materie.

“Ik ben bang dat het voorlopig nog niet wat wordt en het wordt het nog veel warmer. Ik ben bezig met het voorstel van het landbouwcollectief te interpreteren (Korte termijn oplossingen en geen toekomstvisie (meer van hetzelfde)). Dit gaat de minister niet pikken en dat de boeren weer niet”, antwoordde ik. Leander beaamde dat.

Dat laatste is eigenlijk alles wat ik er over zou willen vertellen. Want wat hebben jullie eraan om te weten dat ik slapeloze nachten heb van deze kortzichtigheid? Er worden honderden miljoenen gevraagd om op korte termijn stallen te kunnen aanpassen en voor maatregelingen betaald te krijgen, maar voor de lange termijn wordt krampachtig gesteld: “Het landbouwcollectief is bereid hieraan mee te werken, mits er zicht is op financiële middelen vanuit de overheid.”

Daar staat dus eigenlijk: wij vinden het helemaal niet nodig om te veranderen, willen vooral ons huidige failliete systeem aan het draaien houden. Een systeem van intensiveren waarbij boeren verdwijnen en anderen groter worden.

De minister zal gek zijn om nu bakken met geld uit te geven aan innovatieve korte termijn oplossingen, aanpassingen van bijvoorbeeld stalvloeren op bedrijven welke voor de toekomst dus niet levensvatbaar zijn. De minister zal gek zijn om nu geld uit te geven zodat boeren drijfmest weer wat dieper in de grond stoppen om dan het gleufje dicht te maken. Dat systeem hebben we al gehad en is afgeschaft omdat we geleerd hebben dat alles wat we begraven(zand erover en uit het oog uit het hart) we vroeg of laat weer tegenkomen. We moeten toe naar totaal andere stalsystemen, want daar is het in de evolutie van de landbouw misgegaan.

Al eerder geschreven: “Als pis en poep in hetzelfde vaatje (kelder) hoorden, kwamen ze wel uit het zelfde gaatje.” Met andere woorden: de natuur zit goed in elkaar. Er is geen koe of varken die op de zelfde plek poept als dat hij pist. Het is de mens die er een zooitje van heeft gemaakt. Als jullie eens zouden lezen om te lezen, om te begrijpen zou je dat in de toekomstvisie van boerendochter Carola Schouten zien staan.

Over de varkenshouderij is de coalitie helemaal de weg kwijt. Op de korte termijn doorgaan met saneren zoals nu al gebeurt en voor de toekomst gaan ze dan de concurrentie met de wereldmarkt weer vrolijk aan. Ook daarover zei de minister wat in haar visie. Ik zie ook een lichtpuntje (cynisch) in het plan. Er moeten direct dezelfde regels komen voor alle provincies. Dan kan dus de deze week gepresenteerde saneringsregeling, met sloopverplichting (Slopen kost tot wel € 45 euro per dierplaats) ook direct weer van tafel.

In Brabant betalen ze €151.-  voor een ingeleverde dierplaats en in globaal: Gelderland, Salland, Twente plus Dalfsen en Ommen maar € 52.-. Dit zou marktconform zijn. Dier- en plaatsrechten, het vergunde recht om een dier te mogen houden, zijn in Brabant boekhoudkundig een stuk duurder gemaakt. Reken het verschil maar uit en zie de onmogelijkheden van deze eis van het collectief (maar zie ook de onmogelijkheid van de ministeriële € 7.- vergoeding voor het stoppen van je bedrijf. Met € 7.- betaalt de boer zijn hypotheek niet af).

Behalve dat ze een bak geld willen hebben,  weten ze eigenlijk alleen maar wat ze niet willen: geen stikstofruimte afstaan aan andere sectoren, geen ongebruikte vergunningsruimte inleveren, geen generieke krimp van de veestapel en vul het lijstje maar aan. Het is niks meer dan een declaratieformulier, aangevuld met een lijstje eisen wat nooit ingewilligd gaat worden. Wel 2,9 miljard willen voor praktijkmaatregelen, zonder daar een toekomstperspectief aan te koppelen? Vergeet het maar!  De kans dat de minister dit overneemt is nihil. Haar missie is om ervoor te zorgen dat de boeren die overblijven straks een goede boterham verdienen.

Broere eindigde zijn tweet met: “Ik hou mijn hart vast”. Mijn antwoord op hem eindigde op dezelfde manier. Ik heb mijn onmacht een paar weken terug al een keer op Twitter gezet na een vorig artikel en de ‘heethoofden’ over mij heen vielen. Ik houd mijn hart vast voor als ze weer op de trekker stappen. Er zijn nog zoveel mogelijkheden te onderzoeken, er liggen nog zoveel kansen. Pak ze!

Nederland is een democratische rechtstaat waar je vrijheid van demonstreren hebt, maar de rechter het laatste woord. Gelukkig snappen de meeste boeren dat. Dwingen mag nooit.

Dus ook niet voor zeven euro boeren de bijstand in drukken, Leander.

gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.