Gezamenlijke locatie voor Sprengendal en Cultura vrijdag officieel geopend

Een nieuw begin voor sport en cultuur in Haarle

HAARLE – “Een samenwerking op basis van vertrouwen”, zo omschrijft Robert Kemper Alferink, secretaris van Stichting Dorpshuis Haarle, de afgelopen maanden waarin dorpshuis Cultura in Haarle een plek kreeg bij Sportorant Sprengendal. Bedrijven en vrijwilligers werkten gebroederlijk samen tijdens de vernieuwbouw van de kantine (tot podiumzaal) en de vergaderruimtes bij de sporthal.

Vrijdagmiddag 8 november wordt de locatie officieel heropend. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst voor genodigden. Dan wordt ook de nieuwe naam van het complex bekend gemaakt, want de namen Cultura en Sportorant Sprengendal verdwijnen voorgoed. De stichting kreeg na een oproep 25 naamsuggesties binnen.

En nu is het zaak dat de oude en nieuwe gebruikers van de locatie kennis met elkaar maken. Dat gebeurt vrijdagavond al met een dorpsquiz. Vijftig teams van zes personen doen mee. De inschrijving zat binnen twee minuten vol. Na half elf zijn ook niet-deelnemers welkom. Het feestelijke programma van zaterdag 9 november staat bovendien helemaal in het teken van oud (sport en spel) en nieuw (cultuur).

Even de voorgeschiedenis. Stichting Dorpshuis Haarle beschikte tot voor kort over twee locaties. Een voor de sport (Sprengendal) en een voor de cultuur (Cultura). Die laatste locatie was echter ernstig verouderd geraakt. En waar Cultura in de jaren zeventig, tachtig en negentig nog een populair stapadres was, was dat (en de daarbij horende inkomsten) inmiddels minder geworden. Twee locaties beheren onder een stichtingsbestuur was ook allesbehalve praktisch. De eindconclusie: Cultura afstoten; alle gebruikers (waaronder de toneelvereniging, het Sinterklaasfeest en carnavalsvereniging de Sükkewottels) naar Sprengendal.

Die laatste locatie moest daarvoor echter uitgebreid worden. De oude kantine is nu opgewaardeerd tot een podiumzaal van honderd vierkante meter met een entree, garderobe en een toilet voor mindervaliden. Bovendien is het interieur van het bestaande deel van het Sportorant ook nog eens flink onder handen genomen. Haarle moest diep in de buidel tasten. Van het benodigde bedrag van 620.000 euro (exclusief BTW) kwam 100.000 euro van de Provincie en de gemeente Hellendoorn; 200.000 van de Haarlese gemeenschap (in de vorm van obligaties en laagrentende leningen); 25.000 euro van het VSB Fonds; 25.000 euro van het Oranjefonds; 5.000 euro van het Noaberfonds en nog eens 25.000 van acties en giften van verenigingen. Voor een bedrag van 200.00 euro heeft de stichting een hypotheek opgenomen. Het restant kwam uit eigen middelen en zelfwerkzaamheid van vrijwilligers.

Hectisch
Herman Bloo fungeerde tijdens de werkzaamheden, die in februari van start gingen, als coördinator. “Ik denk dat er vele duizenden vrijwilligersuren in zijn gaan zitten”, zegt hij. “Zo’n zestig vrijwilligers hebben meegeholpen. Er waren hier elke dag wel tien mensen aan de slag. Het was een drukke tijd. Zeker de laatste maanden was het hectisch. Dan belde die weer en dan had een ander weer een vraag. En iedereen wilde natuurlijk meteen antwoord! Het mooie was dat veel vrijwilligers eerder helemaal niet zo betrokken waren bij het dorpshuis. Maar ja, met de vut of pensioen en dan is het al gauw: ‘Ach, dat kan ik ook wel wachten’. Ze kregen er plezier in. Maar dat zijn wel mensen die je persoonlijk moet benaderen. Met een oproep in het dorpsblad bereik je die niet.”

Puzzel
Robert: “Iedereen hielp mee vanuit zijn/haar eigen beroepsgebied. Of dat nou ging om schilderwerk of om ingewikkelde bouwtechnische berekeningen. Of de vrijwilligers er nu vier of vierhonderd uur in hebben gestoken, allemaal hebben ze een stukje van de puzzel gelegd. We hopen dat we die mensen kunnen behouden als vrijwilliger. Zonder dat ik nu meteen een claim op ze wil leggen, maar er moet hier nog meer gebeuren. Niet alles in één keer, zoals de afgelopen maanden, maar gewoon geleidelijk. De sporthal is van ’84, daar ligt ook nog wel wat werk; in de toekomst willen we bovendien de douches van de kleedkamers aanpakken!”

Robert benadrukt ook de prettige samenwerking met de professionals. “We hebben er niet voor gekozen om van tien aannemers een offerte op te vragen, maar zijn in gesprek gegaan met de plaatselijke aannemer. Met de vraag: wil je meedraaien in een vrijwilligersproject? Zonder dat we het over een bedrag hebben gehad. En dat ging heel goed. Ook heel veel andere professionals hebben hier tegen een gereduceerd tarief aan meegewerkt. Alles op basis van vertrouwen!”

Gehaktbal
“Je moet ook zorgen dat je je vrijwilligers goed verzorgt”, stelt Herman. “Een gehakbal of een visje op z’n tijd; dan krijg je een stukje extra. Zo werkt dat overal.” En nogmaals, nu moet de oude en de nieuwe gebruikers met elkaar leren omgaan. “Want er verandert wel wat”, stelt Robert. “Vroeger in Cultura maakte het niks uit. Een schuimparty? Geen probleem. Daar kon wat meer. Hier zijn er nu regels. Maar het komt wel goed. We zijn hier in Haarle. Als geen van onze vrijwillige beheerders aanwezig is, moeten de mensen zichzelf redden. En dat doen ze ook. We vonden hier net nog een schaaltje met 35 euro voor de koffie van het seniorenkoor. Die rekenen zelf wel af. Dat kan hier nog!”

Programma
Op zaterdag is iedereen uit Haarle en omgeving welkom om de vernieuwde locatie te bekijken. Het sportieve programma begint zaterdagochtend om 10.30 uur met allerlei korte trainingssessies in de sporthal: volleybal (10.30 uur), kindergym voor ouder en kind (10.30 uur), kindergym vanaf 4 jaar (11.30 uur), Tai chi (12.30 uur), tennis (13.00 uur), conditietraining (13.30 uur), volleybal (open wedstrijd en training vanaf 14.30 uur) en handbal (jeugd, 15.30 uur). Iedereen kan aanhaken. Neem wel goede sportschoenen mee. Van 12.00 tot 16.00 uur vormen de sporthal en het dorpshuis ook de start en finish van de Haarlerbergtrail. Het culturele programma in de podiumzaak begint om 14.00 uur met een optreden van Accordeola, om 15.00 uur gevolgd door seniorenkoor Laetare en om 16.00 uur een optreden van de leerlingen van Piero Sestu en zijn muzikale vrienden. Leden van toneelvereniging Ons Genoegen spelen die middag typetjes tussen het publiek.

’s Avonds gaat het programma vanaf 19.30 uur verder met muziek van DJ Alfons Holterman en optredens van Popkoor Puur (20.00 uur), Feestband de Droadnagels (21.00 uur) en Oons Tiedverdrief (22.00 uur). Vanaf 23.00 uur wordt het wilder met een concert van The Damned Few (ruige alternatieve bluesrock) en DJ Alfons Holterman.

Foto: Robert en Herman in de nieuwe podiumzaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.