Een meeslepend spel met de tijd

(Advertorial)

Toneelvoorstelling ‘Een Heilige Avond’ over privacy en macht overheid in het HOFtheater

Tekst: Rinske Wels

RAALTE – Twee topacteurs in de beklemmende setting van een verhoorkamer. De voorstelling ‘Een Heilige Avond’ is een race tegen de klok: zal er om twaalf uur een bom afgaan of niet? Dit toneelstuk met acteurs Yvonne van den Hurk en Peter Bolhuis is op vrijdag 8 november te zien in het HOFtheater in Raalte.

Regisseur van Een Heilige Avond is Ursul de Geer. Hij vindt het belangrijk om zo’n urgent thema over het recht op privacy versus wat de overheid van haar burgers mag weten op het toneel te brengen.

Peter Bolhuis (65): “Een Heilige Avond is geschreven door Daniel Kehlmann, een beroemde schrijver die uit een theaterfamilie komt. Het gaat over de vraag: in hoeverre mag de overheid met zijn neus in de privélevens van mensen zitten. Wat mag de overheid doen om te maatschappij te beschermen tegen extreme daden, een aanslag etc. Dat dilemma laat hij zien in zijn meest basale vorm: hij laat een man van een onduidelijke dienst – politie, geheime dienst AIVD, dat wordt verder niet uitgelegd – het verhoor afnemen van een professor in de politieke filosofie.”

Yvonne van den Hurk (60): “Op haar laptop vinden ze een activistisch pamflet dat Judith, mijn personage, geschreven heeft en zij beweert: dat ga ik in mijn college als lesstof gebruiken, om de studenten te laten zien hoe je zo’n tekst met een solide theoretische basis schrijft. Het gaat over een aanslag die op kerstavond wordt beraamd om een signaal af te geven aan de wereld, om mensen wakker te schudden.”

Sleepwet

Meteen in het begin van Een Heilige Avond wordt duidelijk dat de ondervrager, hij heet Thomas, ontzettend veel weet van hoogleraar Judith. Op het enge af, zelfs telefoontjes van meer dan twintig jaar geleden zijn bekend en die kennis wordt allemaal voor haar voeten geworpen. Het lijkt verbazingwekkend, maar het is enorm actueel. In Nederland was er niet zo lang geleden bijvoorbeeld veel gedoe rondom de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, ook wel de Sleepwet genoemd. Die stelt de overheid in staat om bijvoorbeeld criminelen en jihadisten beter in de gaten te houden. Dat daarbij ook gegevens van onschuldige burgers worden verzameld was een van de redenen voor onder meer Arjen Lubach om in Zondag met Lubach flink van leer te trekken tegen de Sleepwet. Huiveringwekkende ontwikkelingen, vinden ook Van den Hurk en Bolhuis.

Cameratoezicht

Mensen zeggen vaak: ik heb toch niks te verbergen? “Daar gaat het niet om”, stelt Bolhuis echter. “Je hebt als mens recht op privacy, je hebt het recht om ongezien te zijn. Dat verliezen we nu. In China, in de grote steden, ben je permanent onder cameratoezicht. Zelfs in het kleinste steegje hangt er een. Voor de veiligheid, zeggen ze. Maar het is natuurlijk, op een moment dat het de overheid goed uitkomt, ook fijn om te vragen: wat deed u toen, daar en daar?” Van den Hurk: “Het interessante van het stuk is, tenminste dat hopen wij, dat je op het eind nog steeds niet weet of er een bom zal ontploffen én dat je twee meningen of eigenlijk stellingen hebt gezien en ervaren.”

Spannend

Tijdens de voorstelling staan Bolhuis en Van den Hurk, die nog nooit eerder met elkaar speelden, met hun uiteenlopende standpunten tegenover elkaar. Enerverend, want samen maken zij de avond. Van den Hurk: “Ik hou van stukken met een maatschappelijk belang, ik vind het zelf ook interessant om bij toneel of film mijn gedachten te scherpen. Het is inderdaad spannend om met zijn tweeën de hele avond op het toneel te staan, maar ook ontzettend leuk. Want je bent bij elke zin van elkaar betrokken.” Regisseur De Geer: “Het goede aan dit stuk is dat je het soms met de een eens bent en dan weer met de ander. Op een aantal plekken waar we spelen is er een discussie na afloop onder mijn leiding met hetzij de burgemeester, hetzij het hoofd van politie van dat dorp of die stad. Dat is ook in Raalte het geval. Ik verheug met op een goed gesprek over de grenzen van veiligheid en privacy.”

Kaarten à 24 euro zijn te koop bij het HOFtheater in Raalte via staging2.hoftheater.nl of tel. 0572 361 361.

Foto: Anne van Zantwijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.