Discotheek Zaal Dijk in Lemele vraagt aandacht voor rijden onder invloed

LEMELE – Bezoekers van discotheek Zaal Dijk in Lemele kunnen op 30 november vrijwillig een alcohol- of drugstest laten afnemen. De actie maakt deel uit van de campagne ‘Rijden Zonder Invloed’, waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol, drugs en zware medicijnen. Want hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is, stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een borrel, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken.

Het campagneteam gaat bij Zaal Dijk in gesprek met bezoekers. Bestuurders kunnen op vrijwillige basis een alcohol- of drugstest laten afnemen. Als uit de test blijkt dat de automobilist geen drugs en/of alcohol heeft gebruikt ontvangt de bestuurder een presentje. Voor automobilisten met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed wordt een alternatieve vervoersmogelijkheid gezocht.

Met de komst van het campagneteam wil de discotheek een duidelijk signaal afgeven. ‘Natuurlijk willen we dat onze bezoekers een leuke avond hebben, maar we willen ook dat iedereen daarna weer veilig thuiskomt’, vertelt Roelof Dijk, uitbater van Zaal Dijk. ‘Tijdens het uitgaan wordt er natuurlijk vaak alcohol gedronken, maar alcohol hoort niet thuis in het verkeer. We vinden het belangrijk om onze bezoekers hiervan bewust te maken. Heb je gedronken? Stap dan niet zelf achter het stuur maar regel vervoer’. Dit laatste wordt bezoekers van de discotheek makkelijk gemaakt: in een straal van 50 kilometer laat de discotheek bussen rijden om bezoekers op te halen en weer veilig thuis te brengen na een avondje stappen. ‘Zo komen mensen ook niet in de verleiding om toch in de auto te stappen na een drankje’, aldus Dijk.

Goed voorbeeld
De gemeente Ommen juicht de actie van harte toe. ‘Goed om te zien dat ook een grote uitgaansgelegenheid zoals Zaal Dijk aandacht besteedt aan dit onderwerp. Want helaas gebeuren er nog steeds regelmatig ongelukken doordat automobilisten onder invloed zijn van alcohol, drugs of zware medicijnen’, vertelt wethouder Leo Bongers. ‘Zaal Dijk maakt bezoekers bewust van de gevaren en biedt ook alternatieven, zoals vervoer per bus. Een mooi voorbeeld voor onze regio!’, besluit de wethouder.

Verkeersongevallen
Rijden onder invloed van alcohol is één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 – 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt ongevallen. Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meerdere soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar.

Het campagneteam is met verschillende activiteiten actief op allerlei locaties in Overijssel en Gelderland, zoals festivals, evenementen en (rij)scholen. Alles draait daarbij om het zelf beleven en ervaren. Zo is de kans het grootst dat je zelf tot de conclusie komt dat rijden onder invloed geen goed idee is. Op de website staging2.rijdenzonderinvloed.nl is meer informatie te vinden. De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.