Carolien: Rouwverwerking boerenbedrijf

SALLAND – Een bevriende boer vertelt me over zijn drukke dag. Het gewone werk wordt zeven dagen in de week met veel liefde gedaan. Maar vandaag worden er ook nog twee kalfjes geboren, waarvan eentje jammer genoeg dood. Ik zie zijn verdriet, de moeite die de boer, zijn vrouw en de dierenarts hebben gedaan om het kalfje te redden, al relativeert hij ook snel dat het bij het leven hoort.

Hij heeft zijn dieren, zijn bedrijf nog. Zijn vrouw is echter ‘buiten’ gaan werken om iets meer financiële zekerheid in te bouwen. Dat was al best een grote stap, een soort van toegeven en hulp vragen. En ook al was het niet realistisch, het voelde toch als een soort van falen, zei de boer.

Deze boer niet, maar afgelopen jaren zijn er al vele duizenden boeren met hun boerenbedrijf gestopt, al dan niet noodgedwongen. Ik ben dankbaar dat ik in deze processen met verschillende boeren, echtgenotes en bedoelde opvolgers van het bedrijf, de kinderen, samen mag zijn. Dat ze inderdaad hulp vragen en zich niet isoleren. Een mens verandert, dat gaat vaak via emoties. Afgelopen week kwam via een boer enorme wanhoop en verdriet naar buiten. Het bedrijf was al generaties lang in de familie. De foto van opa en oma en de boerderij had hij laatst nog in de huiskamer gehangen. Hij had een goede keuze gemaakt om zijn bedrijf te stoppen. Het boerenwerk gaat op deze plek niet meer voortgezet worden. Maar nu? Je raakt als boer je identiteit kwijt; wie ben ik nu dan? De toekomst; de plannen, ideeën, dromen van vroeger kunnen nu niet meer. Dit is het. Ook stiekeme hoop is nu weg.

De structuur in het leven is weg, de zinvolheid, alle houvast valt weg. Natuurlijk geeft dat een enorm gevoel van leegte en verlatenheid. ‘Ik dacht dat ik gek werd’, hoor ik vaker in dergelijke situaties. Vanuit zijn ogen zie ik de ogen van een koe en voel ik de diepe liefde. Hij hield van zijn koeien, deze enorme zachtaardige prachtige beesten zijn nu niet meer in zijn stal. Wat een intens verdriet.

De gebeurtenissen en de grote verandering in hun leven geeft de boer een enorm intens gevoel van onbehagen over levensvragen. We noemen dat een existentiële crises of ‘donkere nacht van de ziel’. Een heel pittig proces, maar ook grote mogelijkheid om je Zelf verder te ontwikkelen. Er zijn vele wegen om met zo’n crisis om te gaan. Elke nieuwe weg begint met de eerste stappen; Hij zal ook weer op zijn eigen wijze zin en kwaliteit aan het leven geven. Ik geloof in de boer die van hemzelf ook mens mag zijn.

Reageer gerust: staging2.carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.