Café BorrelzZ gesloten: ‘Voor vaste gasten was dit een huiskamer’

RAALTE – Het laatste biertje is er getapt, de laatste bezoeker uitgezwaaid en de deur zit voortaan op slot: café BorrelzZ aan de Markt in Raalte is dicht. “Misschien ben ik met mijn 32 jaar gewoon nog te jong om de rest van mijn leven kastelein te willen zijn.”

“Kasteleins in Raalte zoals vroeger Jo Poppe en later Jan Spekschate, waar ik veel respect voor had, die waren toch van een andere leeftijd,” zo mijmert Niek Haarman, de afgelopen vijf jaar uitbater van het nu gesloten bruine café, als hem gevraagd wordt waarom hij stopt.

“Eigenlijk loop ik er al een jaartje mee rond. Wat wil ik nu de komende vijf, tien of meer jaren met mijn leven? Ik ben iemand die altijd een echte uitdaging nodig heeft. Hier achter de bar lukte me dat niet altijd meer, hoe leuk het ontvangen van mijn gewaardeerde gasten ook is. Vlak voor de laatste Stöppelhaene ben ik naar eigenaar Ton Zwakenberg gestapt. Dat was een goed gesprek, hij snapte het wel. Hij heeft mij altijd het vertrouwen gegeven om hier te werken. Nu werk ik bij Brasserie Zwakenberg als kok in de keuken. Koken was natuurlijk al in de tijd voor BorrelzZ mijn grote passie. Dat is altijd gebleven. Ik kook op behoorlijk hoog niveau mag ik eerlijk zeggen, vroeger bij Moeke’s Brasserie in Diepenveen bijvoorbeeld. Plus het voordeel dat je als kok ’s avonds op wat normalere tijden klaar bent. En niet meer pas diep in de nacht, zoals bij een bruine kroeg als BorrelzZ. Al heeft dat argument zeker niet de doorslag gegeven, het is wel meegenomen.”

Speciale broodjes
Het was in ieder geval geen makkelijk besluit, zo benadrukt Haarman enkele keren. “Je weet dat je voor een vaste groep bezoekers toch een soort van huiskamerfunctie hebt. Die plek waar zij graag een biertje kwamen drinken, een babbeltje maakten met mij, de andere gasten, die valt dus opeens weg, dat realiseer ik me heel goed. Dit was ook ongeveer het laatste echte bruine café van Raalte. Ik weet het, maar ik had gewoon het gevoel dat ik een beetje stilstond.”

Toch is hij zeker tevreden over de afgelopen vijf jaar, met veel leuke en goede en ook met minder geslaagde dingen. “Het was ook voor mijzelf een super leerzame tijd. Ik ben bijvoorbeeld begonnen met de verkoop van speciale belegde broodjes. Dat werkte dus niet in Raalte. Voor broodjes ga je naar een broodjeszaak en naar het café ga je voor bier of een borrel, zo simpel is dat hier.”

Geouwehoer
“Veel problemen heb ik eigenlijk nooit gehad. Soms klaagde iemand over geluidsoverlast, maar dat probeer je dan samen op te lossen,” gaat hij verder. “En als er nachtelijke herrie is ergens rond de Markt, dan hoeven dat natuurlijk geen gasten van mij te zijn. Problemen met bezoekers heb ik ook nauwelijks gehad. Al klopt dat gezegde: als de drank is in de man, dan is de wijsheid in de kan. Ik ben zeker blij met de actie van de horeca in Raalte en Olst-Wijhe om bij elke horecazaak een lijstje met gedragsregels op te hangen. Mensen zijn natuurlijk wat mondiger dan vroeger, ze luisteren gewoon minder snel naar de kastelein, maar eigenlijk valt dat ontzettend mee. Dat is ook absoluut niet de reden om te stoppen, ik was echt niet klaar met de gasten, integendeel. Ik zal dat juist ontzettend missen, het geouwehoer aan de bar, de gekke dingen die gebeurden. Stond er opeens midden in het volle café een kerstboom. Die had iemand ergens geleend en stilletjes hier binnen gebracht en op een tafel gezet. Elke dag maakte je leuke dingen mee. En de saamhorigheid met mijn zes medewerkers, dat zal ik zeker gaan missen.”

Verplaatsing markt
BorrelzZ sluit dan wel definitief als bruin café, maar blijft te huur voor besloten feesten en partijen. “En tijdens de bekende feestdagen gaan de deuren ook open.” Toch valt er een gat in de Markt, zo beseft Haarman goed.

“Persoonlijk denk ik dat de samenwerking van de horeca hier nog veel beter kan. Van de Markt kun je een echt horecaplein maken waarmee je bezoekers van heinde en verre trekt. Ik ben blij dat de gemeente Raalte nu positiever is over verplaatsing van de woensdagse warenmarkt van de Domineeskamp hiernaartoe. Ik heb zelf ook meegepraat over een andere inrichting van het plein. Een mooie waterpartij in het midden bijvoorbeeld, leuke terrassen aan de zijkant, deze Markt kan veel beter en gezelliger, denk ik.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.