Bronzen klokken zorgen voor bewustwording: ‘Negentien jonge mensen vonden de dood’

LUTTENBERG – Zeventien minuten voor vier, in de middag van die vierde december 1944. Het is dit jaar precies 75 jaar geleden. Op die decemberdag ontplofte de dodelijke kruitlading van de neergestorte V2, in het weiland aan de Blikweg in Luttenberg. Negentien (vooral jonge) mensen, die nieuwsgierig een kijkje kwamen nemen bij dat gevaarte dat uit de lucht was komen vallen, vonden de dood.

Het is dát exacte moment, dat op 4 december 2019 herdacht wordt door de bronzen klokken van de dorpskerk van Luttenberg. Het klokgelui begint op 15.28 uur, het moment dat de V2 vanaf de lanceerinstallatie in de Hellendoornse bossen de lucht in werd geschoten. Dat ging mis en de raket, bedoeld om de haven van Antwerpen te bombarderen, stortte enkele kilometers verder naar beneden. Het luiden stopt om 15. 43: het moment van ontploffing. Dan luidt de koster handmatig nog negentien keer de grootste torenklok; één slag voor elk slachtoffer.

De vlag hangt die dag halfstok bij het monument aan de Blikweg. ’s Avonds is er om 19.00 uur een bijzondere herdenkingsviering in de kerk, waarbij iedereen welkom is en de familieleden van de negentien ongelukkigen speciaal zijn uitgenodigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.