Home / Politiek / Afvalstoffenheffing in Olst-Wijhe stijgt met 47 euro

Afvalstoffenheffing in Olst-Wijhe stijgt met 47 euro

OLST-WIJHE – De afvalstoffenheffing in de gemeente Olst-Wijhe wordt in 2020 verhoogd met gemiddeld 47 euro voor elk huishouden. Daarmee komt het tarief op 179 euro per jaar. De gemeente benadrukt dat het met dit tarief nog steeds een van de goedkopere gemeenten is. Op 2 december spreekt de gemeenteraad over de afvaltarieven.

Het bedrag van 179 euro is een vast bedrag. Inwoners hebben wel invloed op de hoeveelheid restafval die zij aanbieden. In de gemeente Olst-Wijhe wordt omgekeerd ingezameld: hoe minder restafval mensen naar de verzamelcontainer brengen, hoe minder ze betalen. Het tarief voor het aanbieden van een zak restafval blijft 1,80 euro. Minima kunnen nog steeds gebruikmaken van de kwijtscheldingsregeling voor het vaste bedrag. De kwijtschelding voor het aanbieden van restafval vervalt vanaf 2020.

De belangrijkste oorzaak van de verhoging zijn landelijke en internationale ontwikkelingen. Het is duurder geworden om afval te verbranden (verbrandingsbelasting). Daarnaast dalen de opbrengsten van de herbruikbare grondstoffen, zoals textiel en oud papier en daalt de vergoeding die de verpakkingsindustrie geeft voor de inzameling van kunststof.

Medisch afval
Een klein deel van de verhoging heeft te maken met de nieuwe regeling omtrent medisch afval die het college de gemeenteraad voorstelt. Inwoners met een chronische ziekte of medische beperking hebben soms te maken met veel extra afval dat niet te recyclen is. Inwoners die kunnen aantonen dat zij om medische redenen met extra afval te maken hebben, maken aanspraak op een vergoeding van 50% voor de extra kosten.

Lees ook

Uitgesproken Lauk: Lange Jan

Enkele weken geleden kreeg ik een appje; Jan van der Hulst is overleden. Ik geef …

One comment

  1. Ik vind het nogal wat die verhoging van de afvalstoffenheffing. De gemeente heeft het beleid de vervuiler betaald, dus je moet het restafval zelf wegbrengen. Zodat je minder afval probeert te krijgen. Dat zou goedkoper voor iedereen zijn en nu drukken ze de afvalstoffenheffing maar omhoog. Blijkbaar moet het geld toch ergens vandaan komen. Ze hadden beter de kosten van het zakje restafval kunnen verhogen. Dan was eerlijker geweest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.