Zondagse Gedachte: Spiegeltje, spiegeltje

Het zijn de bekende woorden uit het sprookje van Sneeuwitje. Een zo gewenst kindje dat opgevoed werd door haar stiefmoeder. Een vrouw waarvan het sprookje zegt dat ze tros en overmoedig was. Iemand die niet kon verdragen dat iemand mooier was dan zij.  Ze had het nodig om dat iedere keer weer bevestigd te krijgen

Kijken naar de buitenkant
We horen hier hoe wij zelf ook vaak kijken. We kijken naar de buitenkant, naar dat wat direct opvalt. We weten ook meteen wat we er van vinden. De stiefmoeder probeerde door de spiegel dieper te kijken, te kijken of ze werkelijk mooi was. En het is niet gek dat ze op zeker moment lang niet meer zo mooi was. Toen ze dieper, langer ging kijken, ging ook haar binnenkant meespelen. En als je daar echt bij stil staat, bij je gedachten, bij je innerlijk streven, bij de minder mooie kanten van jezelf dan kleurt dat het beeld aardig bij.

Zo is het

We zijn immers gewend om snel iets te vinden van wat we zien en horen. Waar het om onszelf gaat zijn we meestal wel mild, we vinden dat we het best goed doen maar over de ander zijn we iets minder inlevend. We weten al gauw iemands zwakkere plek vinden, dat wat anders is. Het vellen van een oordeel gaat dan eigenlijk ongemerkt. En ongemerkt kom je er ook niet zo makkelijk af. Daarmee plaatsen we de ander op afstand. We creëren een muur waardoor we niet meer rechtstreeks en open met elkaar omgaan.

Dieper kijken

Met de stiefmoeder van Sneeuwitje mogen ook wij dieper gaan kijken, zonder de angst om afgewezen te worden. Kijkend naar de verlangens die in ons hart leven mogen we gaan zien wat we eigenlijk nodig hebben van de mensen om ons heen, die zo graag het goede willen doen. Waar mogen we ontvangen van de ander. Wat zouden we zo graag willen geven en delen van onze eigen levenservaring, van onze kracht en hoop. Durven wij zo met ons hart te kijken dat we de nood van andere kunnen zien? Zien we de mens achter de oordelen? De stiefmoeder had het nodig om de allermooiste te zijn. En wij mogen in ons hart kijken en beseffen en voelen dat we mensen zijn die zoveel ontvangen, juist in moeilijke tijden, die veel te geven hebben, juist in moeilijke tijden. Dan zijn we gewoon  ‘de mooiste in het hele land’

Godelieve Pieper
Geestelijk Verzorger
De Hartkamp, Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.