Winkeliers in Raalter centrum positief over ondernemersfonds

RAALTE – De Raalter ondernemers in het centrum zijn positief over de werking van het ondernemersfonds. Dat blijkt uit een evaluatie door Majolée Retail Vastgoed Advies. De ondernemers onderschrijven de doelstelling om de economische positie van het centrum te bevorderen.

De afschaffing van het betaald parkeren wordt door 85 procent van de inwoners en 85 procent van de ondernemers als (zeer) positief ervaren. 80 procent van de ondernemers geeft aan dat de klantwaardering van het winkelgebied (sterk) is verbeterd.

Het ondernemersfonds werd opgericht in 2016. Het fonds wordt gefinancierd vanuit de reclamebelasting. Die levert (op dit moment) jaarlijks circa 140.000 euro op. Dat bedrag wordt gedurende tien jaar verrekend met de bijdrage die ondernemers betalen voor de afschaffing van het betaald parkeren. Het gaat daarbij om 75.000 euro per jaar (750.000 euro in totaal). Dan blijft er per jaar circa 65.000 euro over voor (promotionele) activiteiten van het ROV. De opbrengsten uit de reclamebelasting zijn vrij stabiel en laten minimale schommelingen zien.

Compacter
Bij de oprichting van het ondernemersfonds werd afgesproken het instrument te evalueren. Daarbij is bekeken in hoeverre de doelen van het ondernemersfonds worden behaald; hoe de inkomsten vanuit de reclamebelasting zich de afgelopen jaren ontwikkeld hebben en of de kaders van het ondernemersfonds nog passen in de huidige economische situatie. De evaluatie bestond onder andere uit een financiële analyse, interviews met ondernemers, deskresearch (bijvoorbeeld de verwerking van het Strabo-onderzoek en een enquête over het nieuwe parkeerregime), een schouw van het Raalter centrum en overleg met de gemeente.

De gemeente is op dit moment bezig met ingrijpende plannen om de concurrentiepositie van het Raalter centrum te versterken. Een van de mogelijkheden is dat het centrum compacter wordt gemaakt. Dat kan gevolgen hebben voor de reclamebelastingen omdat dan mogelijk minder ondernemers mee betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.