Weggeefkast in Olst groot succes

OLST – Op initiatief van Olst in Transitie staat sinds afgelopen voorjaar een weggeefkast in de hal van de Plus in Olst. Deze werd op 20 april feestelijk geopend door Ron Vermaning, een groot voorstander en ondersteuner van duurzame initiatieven.

Veel mensen weten inmiddels de weg te vinden naar deze toch wel bijzondere kast. Al snuffelend zoeken ze op hun gemak of er iets van hun gading bij is, maar ook komen ze er om spullen die anders op zolder zouden liggen te versloffen daar een plekje te geven.

De omloopsnelheid van de artikelen is soms enorm. “Zet je er iets in en ga je daarna boodschappen doen, zie je als je weer langs de kast loopt dat jouw mooie kannetje, boek of schemerlampje een andere eigenaar heeft gekregen. Dat is om blij van te worden”, aldus Olst in Transitie.

“Het is fijn om te zien hoe goed deze kast werkt, hoeveel leuke gesprekken ontstaan bij de kast en hoe blij mensen met deze weggeef- en ruilmogelijkheid zijn. Anna Claudia, Gerry en Tineke controleren dagelijks om beurten de inhoud van de kast. Om het aanbod aantrekkelijk te houden. Dan worden boeken op een rij gezet met behulp van de speciaal aangebrachte steun, wordt glas bij glas en plastic bij plastic gesorteerd en worden voorwerpen die langer dan een week in de kast staan naar Het Goed in Wijhe gebracht.”

Dat doen ze graag. Alleen Olst in Transitie vindt het jammer dat de vrijwilligsters regelmatig kapotte en vuile voorwerpen in de kast aantreffen, die weggegooid moeten worden. En dat ze, zelfs ondanks de informatiebordjes, (aangebroken) potjes/flesjes verzorgingsmiddelen, verpakkingen, levensmiddelen en kleding aantreffen.

Daarom nog een keer de ‘spelregels’ op een rijtje.

– Oud studiemateriaal is niet welkom, evenals sterk verouderde tijdschriften die niet verzameld worden. Ook kleding, schoeisel, voedsel, spuitbussen, brandbare en giftige stoffen en reclamemateriaal horen niet in de kast thuis.

– Wat men in de kast achterlaat moet gaaf en schoon zijn, zonder vlekken, barsten, schilfers.
Puzzels en kinderspeelgoed moeten compleet zijn, dus zonder ontbrekende stukken.

– Koekblikken en voorraadpotten moeten ingeleverd worden met de bijpassende deksel. Lege dvd- en cd-hoesjes zijn niet welkom.

– Alleen goed werkende huishoudelijke apparaten, schoon en voorzien van alle bijbehorende onderdelen.

– Voorwerpen moeten in de kast passen. Ze mogen er niet naast gezet worden, omdat er anders onduidelijkheid ontstaat over het assortiment dat de supermarkt daar te koop aanbiedt en het aanbod in de weggeefkast.

Olst in Transitie: “Het motto blijft: gééf wat je over hebt en néém wat je kunt gebruiken. Vraag jezelf af, voordat je iets in de kast zet, of je het zou meenemen en gaan gebruiken als je er zelf naar op zoek was. Of nodig had. Is de kast vol, of past een artikel er niet in, neem dan de moeite om het naar de kringloopwinkel te brengen. Ook daar krijgt het een tweede leven.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.