Veel Sallandse boeren voerden actie in Den Haag

 .

15-jarige Anna Grotentraast uit Heeten maakt op podium indruk met zelfgeschreven column

DEN HAAG/RAALTE – De grote boerenactie ‘Agractie’ op het Haagse Malieveld trok vorige week dinsdag ook veel boeren en boerinnen uit Salland.

Landbouworganisatie LTO Salland moest zelfs een dubbeldekker met negentig stoelen van TCR inzetten om alle belangstellenden naar Den Haag te krijgen. “En toch hadden we nog een wachtlijst, zo groot was de animo onder zowel LTO-leden als niet-leden”, vertelde Rudie Haarman, tijdelijk voorzitter van de LTO-afdeling.

Behalve veel belangstelling vanuit de agrarische sector zelf was er ook veel steun; de deelnemers konden uiteindelijk allemaal gratis meerijden omdat Schrijver Stalinrichting in Broekland en Booijink Veevoeders alle kosten voor hun rekening namen. Door de enorme opkomst van naar schatting 15.000 boeren en boerinnen, van wie zeker 2.000 op de tractor naar Den Haag waren gekomen (tot uit Groningen, Friesland en Texel aan toe), bereikte de Sallandse bus het centrum van Den Haag niet.

Op de parkeerterreinen van het ADO-station moest gestopt worden, waarna het Sallandse gezelschap met pendelbussen naar het Malieveld gebracht werd. Over de massale opkomst en de toespraken is inmiddels veel geschreven. Na afloop was iedereen onder de indruk.

“Geweldig die eenheid verbondenheid van alle agrarische sectoren, tot aan de vissers toe”, zo vond Haarman. Pluimveehoudster Jolanda Kieftenbeld uit Haarle was vooral geraakt door het verhaal van de nertsenhouder. Deze sector is enkele jaren geleden door een meerderheid van de Tweede Kamer verboden en kampt nu met grote problemen. “Het trof me heel diep zoals hij dat vertelde. Zoiets kan dus schijnbaar zo maar in Nederland.”

Of de actie uiteindelijk succes zal hebben, daarover bestaan nog twijfels. “De organisatoren van Agractie hebben gesteld dat het kabinet binnen vier weken met een goed plan moet komen, maar of dat ook gebeurt?”

Colonnes
Het gezelschap arriveerde ’s avonds laat weer bij de opstapplaatsen in Bathmen en Raalte. “Het was een heel bijzondere ervaring om terug over de volle snelwegen te rijden samen met lange colonnes tractoren. Officieel mag dat helemaal niet, maar nu was het geen enkel probleem. Overal zag je ook mensen op viaducten of langs de snelwegen iedereen toejuichen. Dan kun je toch zien dat heel veel burgers in de Randstad de actie, maar ook onze sector een warm hart toedragen”, zo vertelt Haarman.

Het gezelschap was toen al niet meer compleet. Maureen Fakkert uit Heeten bleef in Den Haag om mee te praten in het politieke Powned-programma De Hofbar. Jawin Klein Hegeman uit Bathmen reisde vanuit Den Haag met de trein naar Hilversum om mee te doen aan een speciaal boerendebat op Radio 1. En drie Sallandse actievoerders misten de bus die voor de terugreis wel vanaf het Malieveld (dankzij de slimme TCR-chauffeur) kon vertrekken. Zij konden gelukkig meerijden met de bus van een andere LTO-afdeling die wat later vanaf het ADO-stadion vertrok naar Lochem.

Twijfelen
De grote boerenactie ‘kreeg dankzij de 15-jarige Anna Grotentraast uit Heeten een bijzonder Sallands tintje. Op het grote podium met organisatoren, fotografen, Kamerleden en landbouwminister Schouten mocht de jonge Heetense (vergezeld door haar moeder) de naar schatting 15.000 boeren en boerinnen uit heel Nederland toespreken. Vier maanden geleden schreef de Havo-scholiere als schoolopdracht een column over de vele kritiek die boeren zoals haar ouders (met een melkveebedrijf) vaak krijgen. Haar verhaal ging via Facebook viraal en werd inmiddels vele tienduizenden keren gelezen. Ook op het volle Malieveld maakten haar woorden veel los.

“Zoveel negativiteit over de boerensector waardoor mijn vader en moeder aan zichzelf gaan twijfelen of ze het dan echt zo slecht doen. Kunnen ze het nog wel goed doen? Dan zou je denken, waarom doen ze het dan nog? Waarom zou je een leven leiden waarin iedereen negatief lijkt te zijn, waarin er veel druk op je staat. Zowel van de burger, bank en overheid. Ze doen het omdat ze zijn opgevoed met de liefde voor het boerenleven, opgegroeid tussen de koeien en het gras. Het is daarom dat het mij zo pijn doet hen zo verdrietig te zien. Veel onzekerheid en een negatieve druk leiden tot slapeloze nachten. Terwijl ik weet dat mijn vader en moeder alles geven voor het bedrijf, ze zullen altijd hun best blijven doen en alles opzij schuiven. Het is een levensstijl, geen werk. Dus denk een keer extra na als je wat negatiefs wil zeggen, we doen ons uiterste best.”

Raak
Het leverde haar een daverend applaus op van zowel de oudere als de jongere generaties. De Heetense was een weekje eerder ook al in Den Haag geweest. Op uitnodiging van de SGP-fractie werd ze toen rondgeleid in de Tweede Kamer. “We vonden het een rake column”, liet Tweede Kamerlid Roelof Bisschop uit Staphorst bij dat bezoek weten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.