Strunk krijgt 120.000 euro voor opknapbeurt en aanpak houtworm

RAALTE – Cultuurboerderij Strunk in Raalte krijgt 120.000 euro voor een opknapbeurt en de aanpak van de recentelijk geconstateerde houtworm in de boerderij.

Achter de schermen werkt een (nog) anonieme initiatiefnemer momenteel aan een exploitatieplan voor Strunk. De boerderij en de niet geïsoleerde schuur zijn echter volgens de gemeente op dit moment nauwelijks functioneel te gebruiken. Van de 120.000 euro komt dik 34.000 euro van de provincie.

Het plan heeft volgens de gemeente kans van slagen, maar daarvoor zijn dan wel eerst op korte termijn de eerder genoemde maatregelen nodig. Uit onderzoek van Monumenten Advies Oost in Dalfsen blijkt namelijk dat de boerderij, het enige Rijksmonument in Raalte in gemeentelijk eigendom, verschijnselen van verval vertoont. Het betreft met name de muren en het (rieten) dak en ook de deel moet in oude stijl worden hersteld. Daarbij komt dat recent houtworm in de boerderij is ontdekt. Die moet zo snel mogelijk worden verdelgd. Dat gebeurt met begassing.

Strunk verkeert al enkele jaren in zwaar weer. Het aantal gebruikers is tot een minimum gedaald. De gemeente vindt het echter belangrijk om in Raalte dorp een multifunctioneel gebouw te hebben. “Cultuurboerderij Strunk is hiervoor geschikt door de centrale ligging in het dorp en de laagdrempelige sfeer.” Het huidige, kleine, stichtingsbestuur is het in de afgelopen jaren niet gelukt om tot een realistisch ondernemingsplan te komen. Raaltenaar Klaas Koekkoek fungeert daarom als kwartiermaker.

Sallandhuis
De anonieme initiatiefnemer wil Strunk behouden als historisch cultuurgebouw en er ook onderdak bieden aan partijen binnen de zorg, onderwijs en cultuur. Het is de bedoeling om Strunk onder te brengen bij Stichting ’t Sallandhuis. De huidige gebruikers kunnen blijven en er is ruimte voor nieuwe. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan de onderbouwing van het plan. De gemeente wil daarbij ook aandacht voor een mogelijke horecafunctie binnen Strunk. Voor een multifunctionele accommodatie is namelijk via een ontheffingsprocedure een para-commerciële horecafunctie mogelijk.

Als het plan doorgang krijgt, betekent dat in elk geval dat de gemeente Raalte de komende tien jaar eigenaar blijft van Strunk. De onderhoudskosten komen daarmee voor rekening van de gemeente. Mocht de gemeente zich uiteindelijk niet kunnen vinden in het plan, bestaat de mogelijkheid om met andere partijen te gaan praten of Strunk te koop aan te bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.