SallandWonen niet blij met belastingdruk

RAALTE – Woningcorporaties en de Woonbond komen in actie tegen de belastingdruk bij woningcorporaties. Ook regio Salland merkt de gevolgen van de oplopende heffingen. Dit jaar betaalt SallandWonen 9 miljoen euro aan belastingen. “Geld dat niet gebruikt kan worden voor woningbouw en onderhoud in Salland”, zo stelt Marijke Kool, bestuurder van SallandWonen.

Van het totaal van 9 miljoen euro bestaat 4 miljoen euro uit verhuurderheffing; een belasting voor verhuurders van sociale woningen die in 2013 is ingevoerd. “We zouden van die 4 miljoen verhuurderheffing ook jaarlijks driehonderd woningen kunnen verduurzamen of twintig extra nieuwe woningen kunnen bouwen. Dit geld verdwijnt nu rechtstreeks naar Den Haag. Inmiddels gaat bijna drie maanden huur van onze sociale huurwoningen direct naar de staatskas”, vertelt Kool.

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat er 100 miljoen euro per jaar beschikbaar komt voor nieuwbouw door woningcorporaties. Hiervan zal echter het grootste deel in gebieden terecht komen met de grootste woningkrapte (en niet in Salland). Bovendien valt de 100 miljoen euro in het niet bij de steeds hogere belastingen. Voorzitter Norder van de Vereniging van woningcorporaties zei dan ook tegen het Algemeen Dagblad: “Netto gaan we er zwaar op achteruit. En dat is al een paar jaar achter elkaar gaande.”

De corporaties betaalden in 2016 in totaal 1,5 miljard aan belasting; in 2020 gaat het volgens de prognoses om 2,5 miljard. “Het kabinet zorgt dus eerst voor een gapende wond en komt dan met een pleistertje”, zo stelde Norder in het AD. “Met alle gevolgen voor huurders en woningzoekenden van dien. Mensen blijven langer in ongeïsoleerde huizen zitten. En we kunnen minder woningen bouwen.”

De 4 miljoen euro verhuurderheffing voor SallandWonen loopt naar verwachting op naar 5,2 miljoen euro in 2022. De heffing is gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woningen en stijgt harder dan voorzien. Vorige week ging vanuit de corporatiesector een landelijke actie tegen de verhuurdersheffing van start. SallandWonen ondersteunt deze actie.

2 REACTIES

  1. De vragen: was dit geld ook daadwerkelijk besteed aan nieuwbouw en onderhoud? Wat is de achterstand dan? Wat is nu nog direct beschikbaar? Het artikel lijkt geschreven te zijn op het heden. Het zou ook zo maar kunnen zijn dat SallandWonen vanaf 2013 maar liefst 6x 9 miljoen extra op de bank had staan als die heffing er niet zou zijn. Dus zouden huurders ook teveel hebben betaald. Complex verhaal. Ik mis een visie. Zou met een goed plan voor de regio het geld wel (deels) terug kunnen komen? Roepen dat je veel belasting moet betalen is makkelijk als de onrechtvaardigheid hiervan zo matig onderbouwd is. Uiteindelijk komt het geld allemaal van de huurder en daar hoor ik weinig over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.