TIP Salland: “Liever eerst daken vol met zonnepanelen en daarna pas velden”

Vragenronde TIP Salland over zonnevelden: ‘Laten we eerst onderzoeken wat de beste optie is’

RAALTE – 78 procent van de deelnemers aan de meest recente vragenronde van TIP Salland is het (al dan niet zeer) eens met de stelling dat zonnevelden pas mogen worden aangelegd als de grote daken zijn benut.

14 procent van de deelnemers is daar (zeer) mee oneens. Het meest gekozen antwoord was ‘zeer mee eens’. Voor die optie koos 46 procent. 32 procent koos voor ‘mee eens’ (dus zonder ‘zeer’). Aan de vragenronde over zonnevelden namen 93 respondenten deel.

“Dit lijk ons verstandiger, dan lukraak allerlei zonneparken aan te leggen, waardoor het natuurlijke landschap en de natuur in het gedrang komen”, stelt een respondent die het eens was met de stelling. “Hetzelfde geldt voor windmolenparken. Laten we eerst eens onderzoeken wat de beste oplossing is, zonne-energie, windenergie of toch atoomenergie.”

“Goede landbouwgrond is wereldwijd schaars en dus hard nodig voor voedselproductie”, zo stelt een ander. “Maak bij nieuwbouw zonnepanelen verplicht. Benut de daken die er al zijn en vervuil niet onze weilanden met zonnepanelen”, meldt een andere respondent. En weer een ander: “Niet alleen grote daken, ook kleine daken. Het groot denken, met alleen voor grote initiatieven beschikbare subsidies, zorgt ervoor dat particuliere initiatieven of initiatieven vanuit verenigingen etc onvoldoende gestimuleerd worden.”

Een respondent die voor de optie ‘neutraal’ koos, stelt: “Zonnepanelen op daken of in het buitengebied, allemaal een goed idee. Ik ben van mening dat de eigenaar van een gebouw zelf de beslissing moet nemen om panelen te plaatsen onder dezelfde voorwaarden als een zonnepark in het weiland. Eerst de eigenaren vragen of ze mee willen werken; zo niet en nog te weinig zonnepanelen, dan overgaan op parken.”

Iemand die het oneens met de stelling was stelt: “Waarom liggen de daken dan niet allang vol? Vele zijn te zwak of anderszins niet geschikt! Het schiet zo natuurlijk niet op… En al zouden alle daken vol liggen, dan nog zijn er vele hectares nodig om de Raalter doelstellingen te halen.”

Windmolens
Met de tweede stelling: ‘Het is belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in zonneparken in het buitengebied van onze gemeente’ is 29 procent het (zeer) eens. In totaal antwoordt 44 procent van de respondenten: ‘(zeer) mee oneens’. Het meest gekozen antwoord (26 procent) is: ‘Neutraal’.
“Maar dan niet op landbouwgrond”, voegt een van de respondenten die het eens met de stelling is toe.

En weer een ander: “Oók. Overal moet zonne- en windenergie komen. eerst op de lelijke plekken, daarna op mindere grasvelden. Niet de natuur verkwanselen, wel energieneutraal doorpakken.” En nog een ander: “Prima, zolang er ook serieus gedacht wordt over windmolens. De combinatie geeft een veel evenwichtiger stroomaanbod.” Een respondent die het oneens is met de stelling, meldt: “Ik ben bang dat vele agrariërs er voor zullen gaan kiezen om hun weilanden stikstofvriendelijk te maken en hun koeien van de hand te doen en weilanden straks meer lijken op spiegelvelden.”

Straling
Een ander: “De natuur moet natuur blijven. De straling van zo’n park is groot en dat heeft invloed op de omgeving. Bovendien liggen er geen voorzieningen. Dat zijn extra kosten voor het buitengebied. Bovendien moet er dan natuur wijken. Zonneparken in de natuur is een slechte zaak! Dat wordt alleen maar interessant vanwege de subsidies. Een oneigenlijke manier van financieren waar de economie weer boven de natuur wordt geplaatst. Bovendien is het handiger om een zonnepark aan te leggen dicht bij de gebruikers. Een woonwijk of een industrieterrein. Dan speelt er nog een ander gegeven mee namelijk dat het bestaande elektriciteitsnet de stroom van al deze extra zonneparken niet eens aankan. Eerst dat oplossen, dan pas zonneparken aanleggen.”

2 REACTIES

  1. Zeer bedenkelijk orgaan dat TIP Salland. Geen representatieve steekproef. Het draait om meningen en het beïnvloeden ervan. Is mijn mening…

    • Lijkt Salland Centraal wel.. of iedere andere krant. Meningen, meningen meningen al dan niet uit verband getrokken of aangedikt tot populistische uitspraken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.