Rick Evers: Flauwekulrecord

De 34-jarige Keniaan Eliud Kipchoge liep afgelopen week als eerste mens een ‘marathon’ onder de twee uur. Tussen haakjes inderdaad. Dus als je het uitspreekt, moet je met je vingers in de lucht gebaartjes maken bij het woord ‘marathon’. Het is namelijk een flauwekulrecord.

Allemaal leuk en aardig hoor. En de beste man zal best hard gerend hebben, maar de manier waarop het record tot stand is gekomen, is natuurlijk niet iets om trots op te zijn. Sterker nog, ik weet zeker dat mijn Sallandse sporthelden Jos ‘de haas’ Verdaasdonk, Mattijs ‘het icoon’ Cents en Edwin ‘ironman’ Ophof dat record op die manier ook gepakt hadden. Jos zelfs met twee vingers in de neus.

Wat Kipchoge gedaan heeft? Nou, wat niet. Zo was hij omring door 41 hazen. Dat zijn hardlopers die om hem heen liepen om hem uit de wind te houden. 41 stuks! En er stond niet eens wind! Dan het parcours. Geasfalteerde wegen en helemaal vlak. Wat is dat voor een mietjesparcours. Ik heb zelf eens de Mud Masters gelopen. Tien kilometer door de modder. Zonder hazen. Op 35-jarige leeftijd. Maar daar hoor je geen mens over.

De schoenen van Kipchoge hadden uiteraard speciale zolen. Heel dik en met allemaal foam erin. Het zijn eigenlijk een soort trampolineschoenen. Ze heten de Nike Zoom X Vaporfly Next%. Volgens Nike zit er zo veel vering in de zool dat ieder mens met een redelijke aanloop over zijn eigen huis heen moet kunnen springen met deze schoenen.

En dan heb ik het nog niets eens gehad over het eten en drinken. Dat werd hem tijdens de race vanuit een rijdende auto aangereikt. Moet ik nog verder gaan? Ik denk het niet. Genoeg gezegd over dit flauwekulrecord. Ik hoop dat Eliud Kipchoge snel weer een fatsoenlijke sportieve prestatie levert. Een marathon zonder haakjes zou leuk zijn.

3 REACTIES

  1. Sorry, Rick, jouw Sallandse sporthelden zullen grote bewondering hebben voor de eerste atleet die helemaal zelf de marathon liep binnen de twee uur. Ook al loop je uit de wind en is de race naadloos geregisseerd, dan nog presteert deze Eliud Kipchoge het om de menselijke maat te verleggen. Wat een historische prestatie., wat een uitdaging meteen voor de topatleten om ook deze limiet ook in wedstrijdverband te doorbreken. 42 x 2.50 minuten… De eerste mens….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.