Raalte wil sociaal domein aanpassen aan gemeentelijke situatie

RAALTE – De gemeente Raalte heeft een plan opgesteld voor de volgende stap van het nieuwe beleid voor het sociaal domein. Daarmee wil Raalte het beleid beter aanpassen aan de gemeentelijke situatie. Voor het vormgeven van het nieuwe beleid is een bedrag van 500.000 euro gereserveerd.

Na de grote landelijke omwentelingen, waarbij gemeenten verantwoordelijk werden voor het beleid, lag de focus aanvankelijk op het in goede banen leiden van de nieuwe situatie. Dat laatste heeft in verschillende gemeenten al voor grote financiële problemen gezorgd. In Raalte zijn de financiën vooralsnog redelijk op orde, maar bestaan er, net zoals elders in het land, grote zorgen over de geldstromen van het Rijk.

In het plan is er aandacht voor zes thema’s: een gebiedsgerichte aanpak; een innovatief ondersteuningsaanbod; inspelen op de vergrijzing; een sterke samenwerking met de juiste partners; meer grip op de financiën en een gemeentelijke organisatie die denkt vanuit de inwoner. De eerste twee jaar wil Raalte aan de slag met drie van die thema’s.

Ten eerste de gebiedsgerichte aanpak. Want de problematiek (en mogelijke hulpkanalen) verschillen per kern. Zo zijn er enkele wijken in Raalte waar gezinnen vaker kampen met problematiek op verschillende vlakken. Daartegenover staat dat de voorzieningen per kern wisselen. Een organisatie als de Zonnebloem is bijvoorbeeld in het ene dorp actiever dan in het andere. Raalte zet in op een analyse per wijk/dorp van de voorzieningen en de problematiek.

Inlooppunt
Ten tweede komt de focus te liggen op het inspelen op de vergrijzing. Daarmee is al een begin gemaakt. Op donderdag 17 oktober openen bijvoorbeeld de deuren van het nieuwe inlooppunt ‘Kom d’r in Raalte’ in De Leeren Lampe in Raalte.

Dit wekelijkse inlooppunt is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers en familieleden van mensen met dementie. Vooralsnog gaat het om een pilot van twee jaar. Raalte wil de verdere behoeften van de senioren in kaart brengen. Daarnaast is het ook de bedoeling om te gaan experimenteren met woonoplossingen voor senioren.

Loslaten
Ten derde wil Raalte het beleid opnieuw vormgeven als een gemeentelijke organisatie die denkt vanuit de behoeftes van de inwoners. Daartoe komt er een opleiding voor ambtenaren. Geen eindeloze vragenlijsten meer voor de betrokken inwoners, maar kijken wat er mogelijk is.

“Heel veel verordeningen zullen we daarbij loslaten”, vertelt wethouder Gerria Toeter. “Dat betekent niet dat het nu allemaal niet werkt”, vult Meike Schrijver, beleidsmedewerkster sociaal domein van de gemeente Raalte, aan. “Voor sommige mensen zal misschien niet heel veel veranderen. Maar voor anderen wel. We willen toe naar een beleid dat beter past bij de Raalte. We willen van verschillende inwoners horen waarmee ze te maken hebben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.