Raalte onderzoekt behoefte aan kerkenvisie

RAALTE – De gemeente Raalte start in het vierde kwartaal van dit jaar met verkennende gesprekken voor het opstellen van een kerkenvisie. Dat meldt het Raalter college naar aanleiding van een brief van het CDA.

De partij wilde weten of er ook in Raalte werk wordt gemaakt van een kerkenvisie. In zo’n visie worden plannen vastgelegd om de kerken te bewaren voor de toekomst.

Het Rijk schat dat vanwege de toenemende ontkerkelijking in de komende tien jaar tussen de 1.800 en 4.800 kerken hun deuren zullen moeten sluiten. Inmiddels is er een landelijke pot van 13,5 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten die een kerkenvisie willen opstellen. Dat geld is dan met name bedoeld als een tegemoetkoming in de ambtelijke kosten die bij zo’n visie komen kijken.

Het Raalter college laat desgevraagd weten dat de toekomstige bestemming van kerken ook in deze gemeente een actueel onderwerp is. Het college is bereid om, indien de kerken en de parochies na de verkennende gesprekken zo’n kerkenvisie wensen, daarin een voortrekkersrol op zich te nemen. “Dat biedt ook de mogelijkheid om de visie te implementeren in beleid, zoals aansluiten bij de Omgevingsvisie”, zo stelt het college.

Voor het opstellen van een kerkenvisie kan de gemeente een eenmalige bijdrage van 25.000 euro van het Ministerie van OCW aanvragen. Deze decentralisatie-uitkering zal zeer waarschijnlijk slechts een deel van de benodigde inzet dekken. “Indien er extra kosten verbonden zijn aan het opstellen van een kerkenvisie, worden die meegenomen in de kadernota 2021-2024. De rol van de gemeente in het opstellen van de kerkenvisie willen we samen met betrokken partijen bepalen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.