Opinie: Stikstofpaniek

Door de recente uitspraak van de Hoge Raad dreigt de samenleving een enorme opdonder te krijgen omdat deze volledig lam gelegd dreigt te worden en daarom moeten er een aantal snelle keuzes gemaakt worden om de gevolgen zoveel mogelijk te verzachten.

Hierbij dienen kosten/ baten analyses gemaakt te worden en dient men zich af te vragen of bepaalde activiteiten op bouw- en agrarisch gebied ondanks mogelijke aanvankelijke milieubelasting niet leiden tot een hogere reductie na voltooiing.

Zo hebben de boeren, daarin sterk gestimuleerd door de overheid, banken en organisaties, tijdens de jongste crisis veel geïnvesteerd in staluitbreiding en milieumaatregelen, waarbij zij ondermeer de bouwsector nog enigszins in leven hebben gehouden. Maar de onberekenbare overheid kwam als een donderslag bij heldere hemel met regels voor fosfaatrechten waardoor de nieuw geplaatste dieren weer grotendeels verdwijnen moesten en de boeren die voorop liepen nu zitten met onderbezette stallen zodat zij in financiële problemen zullen komen.

Boeren met onderbezette moderne stallen mag dan ook niets in de weg gelegd worden bij uitbreiding. Consequentie zou dan helaas wel kunnen zijn dat er geen of minder dieren naar buiten mogen omdat in deze stallen dieren het milieu niet belasten. Zou wel een verarming van ons mooie landschap zijn.

Ook boeren die juist uit milieubetrokkenheid in het recente verleden overeenkomsten met aangrenzende landgoedeigenaren aangingen en hierdoor door nieuwe regels nu in de problemen komen moeten ontzien worden. Ook infrastructurele werkzaamheden zouden juist nu op korte termijn aangepakt moeten worden omdat de aanpassingen aan wegen, in onze regio de N35, N36 en N50, na gereedkomen onmiddellijk tot een grote daling van de uitstoot zullen leiden.

In veel auto’ s kun je tegenwoordig zien wat je gemiddeld en actueel verbruik is en je schrikt je dood als je ziet wat stoplichten en rotondes met het verbruik doen om van het stilstaan in files maar te zwijgen. Mijn wagen gebruikt gemiddeld 5,2 liter op 100 km. Bij optrekken na een stoplicht en rotonde loopt dit gemakkelijk op tot 25 liter en nee, mijn achternaam is geen Verstappen en ik rijd in een (Euro6) dieseltje. Stilstaan kost ook nog 1,5 liter.

Aansprekende voorbeelden van projecten die alleen maar tot meer uitstoot leiden zijn de uitbreiding van Schiphol en de opening van vliegveld Lelystad. Hier zijn beleidskeuzes gemakkelijk en zonder veel schade te maken. De renovatie van het Binnenhof is ongetwijfeld noodzakelijk maar van lagere prioriteit dan bijvoorbeeld woningbouw.

Raalte, oktober 2019
Kees Huls

4 REACTIES

 1. Het meest triest is dat hier decennia geleden reeds voor gewaarschuwd is en dat onze politiek er niets niets mee heeft gedaan. Dat de problemen/feiten er liggen is nu eenmaal zo en er moet wat gebeuren.
  Het besef groeit dat wij ten dode zijn opgeschreven zonder insekten bijvoorbeeld. Daarom stikstof aanpak als voorbeeld, voor de broodnodige diversiteit in de natuur. ’t Is nie aaans….

 2. Waarom steeds naar de politiek wijzen? Boeren wisten het toch zelf ook? Mag je alles doen zolang er niet gehandhaafd wordt? En als het fout gaat wijst de overtreder naar de handhaver?
  Als ik door rood rij en de politie pakt mij, geef ik de politie toch niet de schuld?

  • @Henny. Alle sectoren weten dat we niet kunnen doorgaan zoals we nu doen en JUIST de boeren hebben al veel reductiemaatregelen genomen, veel meer dan andere sectoren. En wat de boeren niet wisten toen ze met het oog op het einde van het melkquotum gingen investeren in vergrote stallen met alle mogelijke beperkende uitstootinstallaties dat er als een donderslag bij heldere hemel fosfaatvoorschriften zouden komen, waardoor hun investeringen nu onrendabel blijken met alle financiële kopzorgen vandien. Daarom moeten zij voorlopig ontzien worden!

  • @Henny Dat lijkt me een beetje kort door de bocht, er is toch geen sprake van overtreding?
   Maar dat men het heeft kunnen zien aankomen is mij ook wel duidelijk. Maar dan komt het eigen termijn, korte termijn denken naar voren. En nu is het schrikken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.