Opinie: Grondgebondenheid

De Nederlandse bio-industrie, de zogenaamde gangbare landbouw en veeteelt, produceert voor het grootste deel voor het buitenland. Hoe groot die productie is blijkt wel uit het feit dat Nederland, na de Verenigde Staten (VS), maar vóór Canada, de grootste exporteur van landbouwgoederen ter wereld is. Je hoeft er niet voor te hebben doorgeleerd om tot de conclusie te komen dat dit niet goed kan zijn. Let wel: de VS en Canada zijn 237, respectievelijk 240, keer groter dan Nederland! Voor de beeldvorming: als je een tafelglobe voor je hebt staan met een diameter van 35 cm, kun je Nederland met gemak volledig bedekken met het topje van de pink.

Door: Hans de Kort

Voor de veeteelt worden enorme hoeveelheden voer, zoals soja, geïmporteerd uit landen als Brazilië en de VS. Landen waar bij de productie van veevoer allerlei gifsoorten worden gebruikt die in Europa verboden zijn of waarvoor hier zeer strenge regels gelden. Landen ook die het met het dierenwelzijn niet zo nauw nemen. Daartegen kunnen de Nederlandse boeren, als het erop aankomt, amper concurreren.

Datzelfde geldt vanzelfsprekend ook voor landen als de Oekraïne waar ook nog eens geconcurreerd wordt met lage lonen. Het is niet te geloven dat we met dat land een associatieverdrag hebben afgesloten dat dit allemaal legaliseert. En als klap op de vuurpeil heeft het Europese Parlement ook nog eens handelsverdragen goedgekeurd met Canada (CETA) en met de zogenaamde Mercosurlanden (Venuzuela, Brazilie, Uruguay, Paraguay en Argentinië).

Wat het CETA betreft, krijgen ook VS bij ons ook een stevige voet tussen de deur door hoofdvestigingen, op papier, naar Canada te verplaatsen. Overigens vindt Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) dat Nederland zowel het CETA-vrijhandelsverdrag als het verdrag met de Mercosurlanden, moet goedkeuren. Handelsverdragen dus die, net als dat met de Oekraïne, buitengewoon nadelig zijn voor de Nederlandse boeren. Maar in talkshows en tijdens zijn ontmoetingen met diezelfde boeren huilt meneer Geurts tranen met tuiten over al het onrecht dat de boeren wordt aangedaan.

Ik hoop dat de Eerste en Tweede Kamer deze verdragen in de prullenbak doen belanden. Globalisering kan meer kapot maken dan je lief is.

Voor landbouw en veeteelt bestaat er maar één verantwoorde en aanvaardbare oplossing, en dat is grondgebondenheid. Geen uitputting meer van de bodem en al helemaal geen doodspuiten meer van de grond met chemicaliën en gier.

Wie nog meer wil weten over dit onderwerp verwijs ik, via de link naar een artikel over een proefschrift van onderzoeker Meino Smit, dat hij verdedigde aan de Wageningen Universiteit (WUR).

Een andere bijdrage, in dit geval van Jan Douwe van der Ploeg, emeritus hoogleraar rurale sociologie aan de WUR, is te vinden via de Volkskrant. Ik denk dat deze artikelen meer zeggen dan verwijzingen naar de bijbel en citaten van predikers en hoop dat de artikelen de lezers van Salland Centraal inspireert tot zinnige afwegingen.

10 REACTIES

 1. Meeste melkveehouderij is al grondgebonden dus die zijn op de goede weg ! Mooi, die kan blijven want de landbouw is heel erg belangrijk voor de leefbaarheid van het platteland. Nu las ik dat hans het land dood gaat spuiten met gier? Volgens mij heb je het dan niet helemaal goed begrepen, dat is namelijk een meststof en daar groeien de gewassen goed van! Overheid zorgt er voor dat er geen kruimel mest te veel komt op het land. En dan ligt de productie wat hoger dan wij nodig hebben, dat is mooi want daar is wel vraag naar, dus handel! En er komt inderdaad bespoten soja binnen in de Rotterdamse haven, voor de sojaveganisten niet zo best zou ik zeggen. Maar dat is nog niks volgens mij wanneer je kijkt naar hoeveel olie Nederland binnenkomt, dat is vervuiling waar we ons echt zorgen over zouden moeten maken, strooien wij elke dag uit over Nederland en de wereld. Maar dat stoppen we maar even weg want anders moeten wij met de vinger naar ons zelf wijzen en dat is niet leuk, laten we gewoon de boeren de schuld geven waar het gaat om milieuvervuiling , dat groepje wordt toch steeds kleiner, en dan hebben wij het niet gedaan, toch…….ene smakelijk eten hans, ik ben trots op de boeren, jij ook?

  • Stop dan ook maar weg dat gewassen goed groeien van gier. Dat doen ze ook, maar enkel planten die goed gedijen met stikstof en die verdringen zo alle ander planten. Vandaar zo weinig vogels en insekten in de natuur, alle andere plantensoorten krijgen geen kans meer (langleve ruilverkaveling). En dat nekt ons op de lange termijn. Onze grond is nu blijkbaar zo arm (zonder (kunst) bemesting), dat je hetzelfde resultaat kan behalen op glaswol. Langleve de jongeren die dit zien en er met vol enthousiasme ingaan. Dit in tegenstelling tot alle 30+ ers in ons land. wij kijken, klagen en leggen uit in eigen voordeel. Inleveren is een taboe.
   Wat die olie betreft, het gaat in dit geval om de stikstof en dat die olie ook funest is weet zelfs een kind.

 2. Wie zijn gelijk wil bewijzen kan wellicht verwijzen naar 10-tallen rapporten en professoren.
  Wil je het tegendeel bewijzen dan kun je een zelfde aantallen rapporten en geleerden vinden die jouw gelijk onderstrepen.
  Wat wij in Nederland bijna niet meer doen, is met elkaar in gesprek gaan. De boeren kregen maatregelen en regels opgelegd zonder dat zij betrokken werden. Dat lijkt dictatoriaal.
  Als een D66 2e Kamerlid roept dat de helft van de veestapel weg moet, is Leiden in last. Groen Links en PvdD kunnen zich hier wel in vinden, zonder ook maar enig inhoudelijk gesprek te voeren.
  Tussen haakjes: de uitwerpselen van honden en katten veroorzaken een enorme hoeveelheid stikstof en andere troep. Net als de kak van mensen.
  Zullen we dat ook maar halveren?
  We hebben ons ooit gek laten maken mbt zure regen. Alle rapporten en geleerden bleken volledig ongelijk te hebben.. horen niets meer over.
  Problemen oplossen doe je altijd samen! Zonder lokale, provinciale en landelijke dictators of dictatoriale partijen.

 3. @Henny, zure regen, daar kregen de boeren ook de schuld van in het verleden! Daar hoor je niks meer over omdat dit wordt veroorzaakt door het vliegverkeer. Kerosinedamp waait wel weg zeggen de (onderzoekers) maar verzameld zich in de wolken en komt met de regen terug op aarde. Maar mondje dicht hé! Voor de boeren hebben ze weer een andere stok gevonden , en rapporten die aantonen dat stikstof en ammoniak depositie (waar planten goed van groeien) al met de helft is verminderd vegen ze (de linkse kerk) van tafel met maar 1 doel, weg met de landbouw uit Nederland.

  • @H
   Tijdens het “zure regen tijdperk” zouden de bomen massaal het loodje leggen door die zure regen. Echter uiteindelijk bleek een kevertje de oorzaak. Geen professor of wetenschapper die excuus aanbood voor hun miskleunen.

 4. Kijk gemakshalve even naar Lubach op zondag. Lekker simpel uitgelegd en dat is hier blijkbaar nodig.
  In het kort, de boeren zijn niet schuldig maar wel het slachtoffer omdat er wat moet gebeuren. Met dank aan onze beleidsvoerders.
  Feiten worden altijd ontkend als ze de lezer niet aanstaan.

 5. @Henny,

  Jij zegt in een van jouw reacties: “Wat wij in Nederland bijna niet meer doen is, met elkaar in gesprek gaan”.

  Dat ben ik niet met je eens. Er wordt bijvoorbeeld door onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer behoorlijk wat afgeleuterd. Soms zelfs zo erg dat men in file achter de interruptiemicrofoon staat! Dat is het probleem dus niet. Het probleem zit ‘m volgens mij in onze oren.
  Als wij niet bereid zijn naar elkaar te luisteren hoe willen wij elkaar dan ooit kunnen ‘verstaan’?

  • @Marjan, deels met je eens. Met elkaar in gesprek betekent voor mij ook naar elkaar luisteren. In de Kamer praat men veel, zegt men weinig en luisteren is voor “de ander”. Vooral vasthouden aan eigen standpunten. Hoeveel voorbeelden zijn er dat Kamerleden van gedachten veranderen? Of bij provincie of gemeente? Dat gaat er fout in NL.
   Verstaan is iets anders dan begrijpen.
   We praten veel en zeggen weinig, kijken wel maar zien niet, horen wel maar luisteren niet.
   Als we Grote dingen willen veranderen, dan moeten we draagvlak creëren door mensen te betrekken. Met afspraken komen we veel verder dan met eenzijdige wet- en regelgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.