Tonnie Bruggeman neemt na 47 jaar afscheid van Bruggeman Mechanisatie BV

‘Nooit helemaal voorop, maar zeker niet achteraan’

Advertorial

BROEKLAND – Hij mag dan binnenkort afscheid nemen van Bruggeman Mechanisatie BV in Broekland en Lemele, maar dat betekent niet dat ze daar van hem af zijn. “Alleen heb ik dan meer mogelijkheden om zelf te bepalen wanneer ik wat doe”, zegt Tonnie Bruggeman.

“Ik vind het leuk om contact te houden met klanten waarmee ik jaren zaken heb gedaan en ik mag graag op de vrachtwagen springen. Kijk, drie zoons van me werken hier in dit bedrijf. Dat trekt je mee. Maar ik vind mezelf ook nog te levendig om niks te doen.”

Tonnie zette begin dit jaar al een stap terug. Hij had zijn bedrijf verkocht aan Kamps-de Wild; importeur van Claas, Kaweco en Amazone. “Maar ik werk nog steeds gemiddeld twintig uur per week. De ene week maak ik veertig uur, de andere week dertig en de volgende kan ik ook maar gewoon vrij nemen.” Op vrijdag 25 oktober krijgt Tonnie een afscheidsreceptie aangeboden van het bedrijf. Tevens viert hij die dag zijn 40-jarig huwelijk met Marian.

Overal op zijn bureau zijn post-its met to-do’s geplakt. Het heeft er alle schijn van dat Tonnie nog met beide benen in het bedrijf staat. “Maar deze is bijvoorbeeld een herinnering dat ik naar de tandarts moet”, grijnst hij. Ondertussen gaat de telefoon. Weer een vraag over de interne verbouwing. Want de werkplaats van de tuin & parkafdeling is te klein. In de toekomst zal deze verhuizen naar het pand van de landbouwmechanisatietak.

Uitbreidingen
Tonnie groeide als boerenzoon op in Middel (gemeente Olst). “Ik moest thuis altijd helpen”, zegt hij. Maar techniek was altijd een grotere passie dan het daadwerkelijke boeren. “Ik heb eerst twee jaar gewerkt als automonteur. 47 jaar geleden trad ik als monteur in dienst bij landbouwmechanisatiebedrijf Schrijver, de voorloper van Bruggeman Mechanisatie BV.” Na zes jaar kreeg hij promotie als chef-werkplaats. Dat betekende in de praktijk dat hij de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf onder zijn hoede nam. Op 1 januari 1997 nam hij het bedrijf over.

“Directeur mocht je nooit tegen me zeggen”, stelt hij grijnzend. Vele uitbreidingen volgden. Zo nam hij in 2004 Stoevelaar in Lemele over en in 2015 ook de tuin & parkwinkel voor zijn pand in Broekland. Maar de allereerste uitbreiding was de overname van de stalinrichtingstak van Schrijver in 2000.

“Maar die hebben we in 2012 weer afgestoten”, vertelt Tonnie. “Stalinrichting is toch een vak apart. Het was een mooie combinatie, maar de ontwikkelingen en daarmee samenhangende eisen gingen op een gegeven moment zo snel dat we ze niet meer bij konden benen. Ik had bovendien ook nog de tweede vestiging in Lemele. We besloten om ons volledig te richten op dat waar we verstand van hebben: landbouwmechanisatie.”

Precisielandbouw
Bruggeman Mechanisatie bleef maar groeien. Het bedrijf heeft inmiddels dertig medewerkers, verdeeld over drie vestigingen: twee in Broekland; één in Lemele. Klanten zijn de overheid, loonwerkers, boeren en particulieren. “We zijn nog steeds groeiend in een krimpende markt”, stelt Tonnie.

“Het geheim? We bieden natuurlijk goede service. Kunnen we iets niet snel repareren, zetten we desnoods een nieuwe machine in, zodat de klant weer verder kan. Qua techniek hebben we altijd redelijk vooraan gelopen. Niet helemaal vooraan, maar ook zeer zeker niet achteraan. Met techniek moet je constant bijblijven. Met de precisielandbouw van tegenwoordig waren we er heel vlot bij. De ontwikkelingen zijn zo snel gegaan. Ik heb de introductie van de eerste steekschop, een cilinder met een mes, nog meegemaakt in ’72. Nu kun je het voeren aan een robot overlaten.”

Getobd
Niet dat het altijd van een leien dakje ging. Rond 2009/2010 was het lastig, zo geeft hij toe. “Dat kwam deels door de crisis, maar ook omdat we een compleet nieuw gebouw aan het zetten waren in Lemele, maar een bouwstop kregen en de nieuwe vergunning nogal op zich liet wachten. Wakker heb ik er niet van gelegen, maar getobd wel. De gemeente zei echter: ‘Je voldoet aan alle regels, die vergunning krijg je, maar we moeten ons aan de regels houden’. En ik heb me al die jaren voorgehouden dat er in de agrarische sector altijd werk is en blijft.”

Toch kijkt hij met argusogen naar Den Haag. Bruggeman Mechanisatie BV heeft de landelijke boerenactiedag dan ook gesponsord met een bus. “En deze week zijn we ook met tractoren naar Zwolle geweest. Wij hebben hier altijd hard gewerkt. 24 uur per dag, zeven dagen per week stonden we klaar. Maar de boer moet dat ook. Dat ze nu protesteren is goed. De boer moet weten waar-ie aan toe is. Ze investeren op basis van nieuwe regels en vervolgens veranderen de regels weer. Ik hoop dat de landbouw in een positiever daglicht komt te staan.”

Vrachtwagen
Hij kijkt tevreden terug op de afgelopen jaren, maar eigenlijk komt dat afscheid hem nog veel te snel. “Ik heb het altijd met plezier gedaan. Anders had ik hier nou ook niet meer gezeten. En m’n vrouw Marian zag ik gelukkig genoeg, omdat ze hier onder andere de administratie deed. Daarnaast was ze constant bezig met klussen en schilderen. Daarvoor hebben we nooit iemand in hoeven huren. We hebben hier gelachen. Ik zie nog een mobiele maaier wegschieten tegen de muur op, toen een monteur hem aanzette. Maar we hebben hier ook verdriet gehad. Sterfgevallen. Je maakt mooie en nare dingen mee.”

Maar laat het duidelijk zijn. Helemaal zijn ze nog niet van hem af. “Zo meteen kan ik als ik zin heb de vrachtwagen op. Door internet is onze markt internationaal geworden. We leveren zelfs aan klanten in Kazachstan. En binnenkort gaat er een container vol met machines naar Zuid-Afrika. Daarnaast zijn we in heel Nederland in beeld. Morgen spring ik weer lekker op de vrachtwagen. Even naar Noord-Holland, voor de vijfde keer dit jaar rechtstreeks naar de eindgebruiker.”

De ‘afscheidsreceptie’ op vrijdag 25 oktober duurt van 13.30 tot 17.00 uur. Iedereen die Tonnie en Marian Bruggeman een warm hart toedraagt, is welkom bij Bruggeman Mechanisatie BV, Van Dongenstraat 36 in Broekland, tel. 0570-531035.

1 REACTIE

  1. Herman en jet Kloosterboer. Waren er zondag En die. Vertelden dat jully feest al achter de rug was..
    Ik meebde een maand later.
    In ieder geval tonnny en Marian gefeliciteerd
    Bedankt voor alles en Verder het allerbeste ..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.