Nertsenhouder uit Nieuw Heeten: ‘Ze hebben ons gewoon de nek omgedraaid’

DEN HAAG/NIEUW HEETEN – “Ik daag u als minister van landbouw uit om bij mijn dochter op haar verjaardag te komen vertellen waarom ik zo vaak slecht te passe ben en haar opa en oma zo verdrietig.”

Nertsenhouder Lyon Hutten uit Nieuw Heeten (met een bedrijf in Witharen) maakte tijdens de grote boerendemonstratie in Den Haag veel indruk op de duizenden boeren met zijn emotionele verhaal vanaf het grote podium. “Al die politieke partijen, ook de PVV die hier nu op het podium staat, hebben ons destijds van alles beloofd. Wij hebben ons als nertsenhouders aan alle afspraken over dierenwelzijn gehouden. Toch hebben diezelfde partijen in 2013 de nertsenhouderij in de steek gelaten. Ze hebben ons gewoon de nek omgedraaid,” vertelde een emotionele Hutten. “Onze bedrijven hebben nu nul waarde, onze pensioenen zijn foetsie.”

Minister van landbouw Carola Schouten was overigens niet bij deze actie aanwezig. Hutten riep de duizenden actievoerende boeren op om op geen enkele manier akkoord te gaan met vermindering van het aantal dieren in Nederland. “Onze regering houdt zich niet aan gemaakte afspraken. Ga dus nooit akkoord met ook maar één dier minder. Ik ben superblij dat er hier in Den Haag zoveel boeren zijn, dat we elkaar allemaal steunen, terwijl de regering politie en legermaterieel tegen ons inzet. Zorg ervoor dat ze je niks afpikken.”