Natuurbericht: Wie de boer niet eert heeft van de geschiedenis niets geleerd

  Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze week is Sjaak, tussen de trekkers door, naar het Staphorsterveld gereden.

  Dinsdag, de mooiste dag van de week volgens de weersberichten. Ik trap hem an en ga weer richting het laagveen en veenweidegebied bij Staphorst-Rouveen. De boeren zijn massaal afgereisd naar Den Haag. De thuisblijvers hebben hun trekkers langs de weg geparkeerd, aangevuld met spandoeken en vlaggen, het zal niemand ontgaan zijn. Op eentje langs de A28 staat: “Wie de boer niet eert, heeft van de geschiedenis niks geleerd”. Treffend en mooi bedacht.

  Kijk hier in het veenweidegebied is het waterpeil in de sloten verhoogd. De percelen zijn alleen nog geschikt om te beweiden en na een beetje regen is zelfs ook dat niet meer mogelijk. De sponsachtige veengrond heeft zich helemaal vol gezogen en het vee word door de boeren naar hogere percelen gebracht. Het wandelen valt ook mij tegen. Langs de slootkant is het talud verlaagd en dat loopt een stuk gemakkelijker. Kijk! Overal vliegen watersnippen voor me op. Ik tel er wel vijftig op de eerste driehonderd meter. Zigzaggend vliegen ze één voor één weg. Mooi gezicht.

  Laat ik hier het pad naar links aanhouden. Daar schiet een haas weg en zie daar staat die hoogzit. Door het opschonen van de dichtgegroeide boksloten zijn struiken en bomen verwijderd en is de hoogzit in het zicht komen te staan. Het is nu een roestig baken in het veld en voor buizerds en andere haaksnavels is het een mooie uitkijkpost.

  Hier maar weer naar de auto. Kijk, daar waar die brandganzen vliegen heeft vroeger een boerderij gestaan en verderop ook een. Zij moesten, hopelijk naar ieders zin,  wijken voor dit natuurgebied. Van een andere orde is het gesteld met onze boeren in Den Haag vandaag. Zij verdienen een beter landbouwbeleid en meer waardering. Zet ‘m op!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.