Natuurbericht: Kamperveen

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze week was Sjaak weer even terug op Kamperveen.

 De laatste mistflarden houden het voor gezien. Aalscholvers wachten op lantaarnpalen naast de N50 op groen licht. Hier sla ik af naar het klei-op-veengebied Kamperveen. Nog één keer ga ik terug naar deze streek waar ik, achter in de vorige eeuw, verscheidene keren ben geweest. Friese kolonialisten vestigden zich hier in de 13e eeuw om zich hier een bestaan op te kunnen bouwen. Zij slaagden erin dijken te bouwen en het veen te ontginnen. Nog één keer sta ik voor een informatiebord waar word verteld over al die vroegere dijkdoorbraken en de tragiek ervan.

Even later loop ik naar een watergemaal van het waterschap en zie rechts van me het Reevediep, de bypass van de IJssel. Nu, meer dan vijfhonderd jaar later zijn we nog steeds waakzaam om droge voeten te houden. De aanleg van deze bypass zorgt ervoor dat bij extreem hoog water de waterstand bij Zwolle bijna een halve meter lager is.

Links naast het klinkerweggetje hebben we een heel ander probleem. Twee zwanen zwemmen of baggeren er lustig op los om me voor te blijven. Ze kunnen in het ondiepe slootje, of is het een greppel, de kont amper keren. En zo is er altijd wat…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.