Lauk: Pretentieloos

De mensen aan deze kant van de IJssel zijn pretentieloos. Bioloog, presentator en schrijver Midas Dekkers zei dat op een lezing in zijn nieuwe woonplaats Heino.

Hij bedoelde dat overigens absoluut niet negatief, want hij blijkt erg blij te zijn met zijn nieuwe, rustige woonomgeving aan de rand van Heino. Waar je niet door toeristen en recreanten onder de voet gelopen wordt, aldus een tevreden Midas.

Ik vond het een bijzondere uitspraak. Zijn we hier in Salland echt zo pretentieloos? Of zijn we gewoon veel te druk met de voorbereidingen voor onze talrijke feesten, met het inzamelen van tienduizenden euro’s voor lokale doelen, met het draaiend houden van ons uitgebreide verenigingsleven, als vrijwilliger voor de buurtbus, het hospice of de Voedselbank en al die honderden andere vrijwilligersorganisaties? Ik moet zeggen dat ik zelden een vrijwilliger heb gehoord die iets zei in de trant van ‘ik heb de pretentie om de wereld beter te maken’.

In de motivatie klinkt altijd iets als ‘Ik vind het gewoon leuk’; ‘Ik vind het belangrijk dat het gebeurt’; ‘Het hoort er bij’ of ‘Dat doe je gewoon voor anderen die wat hulp nodig hebben.’ Daar horen geen grote verhalen over een betere wereld bij. Natuurlijk zijn er ook hier wereldverbeteraars, maar meestal op de Sallandse manier; stapje voor stapje, stukje voor stukje. En anders trekken ze snel en een tikje gefrustreerd naar andere streken waar schijnbaar beter geluisterd wordt.

Ook de Raalter burgemeester Martijn Dadema, die in zijn diplomatieke loopbaan de armoe en het geweld in Afrika van dichtbij heeft gezien, weet dat het veel meer gewaardeerd wordt dat hij op bezoek gaat bij 60- en 65-jarige echtparen dan dat hij de hele dag met grote verhalen over het tegengaan van de wereldarmoede en het bevorderen van de vrede komt. Bij de komst van het AZC naar Raalte destijds, dat er dus niet kwam, liet hij iets zien van zijn persoonlijke bevlogenheid, aangevuld met meer praktische zaken als extra werkgelegenheid en inkomsten voor de middenstand.

Het zal toeval zijn, maar recent maakte het Hoftheater bekend een serie ’60 minuten met…’ te organiseren met als eerste gast de Raalter burgemeester (woensdagavond 30 oktober om 20.00 uur). ‘Want Salland heeft mensen om trots op te zijn die daarom precies een uur lang in de schijnwerper staan om hem/haar het hemd van het lijf over werk en passie te vragen’, zo luidt de omschrijving. Onder meer Erik Neimeijer, beeldend kunstenaar en gitarist bij Bökkers staat daarna op het lijstje.

Misschien is dit onbedoeld de beste omschrijving van het karakter van deze streek. Passie en bevlogenheid, dat mag allemaal best, maar dan precies 1 uur. En geen minuut langer. Daarna moet je weer gewoon doen en aan de slag gaan. Zoals mensen bedoeld zijn, zei Midas in Heino.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.