Lauk: Piet

Vorige week was hij even terug in Raalte, oud-burgemeester Piet Zoon, om kaartjes te knippen bij de Sallandse Wandelvierdaagse. Piet is waarnemend dijkgraaf bij waterschap Drents Overijsselse Delta in Zwolle. Een mooie naam, zo vind ik zelf als bedenker ervan, al moet er taalkundig tussen Drents en Overijssels een verbindingsstreepje.

Piet heeft altijd iets gehad met dit mooie wandelevenement (en met de helaas ter ziele gegane Streekmarkt). Dat in tegenstelling tot andere feesten zoals Ribs en Blues, Stöppelhaene en carnaval. Lawaai, bier, overlast en risico’s voor de openbare orde, dat was kort samengevat in zijn beginjaren zijn mening.

Ik zal nooit zijn onwennigheid vergeten toen hij de eerste keer gast van de Stöppelkaters was bij de grote Sallandse carnavalsoptocht. Mooi verkleed sloeg hij zich dapper door die zondagmiddag heen. Bij Ribs en Blues werd hij de eerste keer tijdens zijn burgemeesterschap op het festivalterrein gespot en uitgenodigd voor koffie backstage. Gewoon zoals dat hoort. Vele bestuurders gingen hem vooraf, sommige wethouders rekten hun werkbezoek op van het eerste tot het laatste optreden. Piet sloeg die uitnodiging af. Als er veiligheidsproblemen zijn moet ik kunnen ingrijpen, dan moet je geen koffie drinken met de organisatoren was ongeveer zijn redenering.

Het liep in die beginjaren zelfs zo hoog op dat Ribs en Blues een keer bijna niet doorging. Een delegatie van het bluesfestival, inclusief de immer vriendelijke en geduldige voorzitter Ton Groot Beumer, werd namelijk door hem als kleine kinderen behandeld. In die delegatie, die in het gemeentehuis lang moest wachten, ook bestuurslid Rob Telgenkamp. Rob was net door Enschede ingehuurd om de viering van het landskampioenschap van FC Twente in goede banen te leiden. Over kennis en ervaring gesproken. Er moesten van Piet uitgebreide veiligheidsringen in en rond het dorp komen, compleet met dikke draaiboeken en speciale borden. Ik weet niet of ze er nog steeds zijn, maar gebruikt zijn ze nooit.

Na een tijdje veranderde Piet. Zeker toen Overijssel een stimuleringsbeleid opzette, inclusief flinke subsidies, voor festivals en evenementen omdat die goed zijn voor de aantrekkingskracht van deze provincie op toeristen en bezoekers. En die brengen geld in het laatje. De Raalter burgemeester mocht, in tegenstelling tot sommige collega’s van veel grotere gemeenten komen opdraven omdat Raalte met Stöppelhaene en Ribs en Blues twee ‘beeldbepalende evenementen’ had. Om vage redenen viel later het Sallands Oogstfeest ook weer af.

Piet vond die eer als burgervader mooi en keek daarna met andere ogen naar die grote, lawaaiige festivals. Dat hij nog steeds Piet is bewees hij met zijn bezoekje aan de Sallandse Wandelvierdaagse. Nu nog een bardienstje bij Ribs en Blues of Stöppelhaene. Geen ‘Luctor et Emergo’ maar ‘Quod cum opos bibendum’ (‘Wat drinken we als we dorst hebben?) zoals ze bij de enige Nederlandse bierprocessie in Zeeuws-Vlaanderen zingen. Mooi idee voor Salland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.