Grotere stem inwoners Raalte bij overlast door bomen

RAALTE – De inwoners van de gemeente Raalte krijgen een grotere stem als ze last ondervinden van een (gemeentelijke) boom in de openbare ruimte. Hoewel dat er misschien toe kan leiden dat er extra bomen gekapt worden, is de werkgroep Groene Agenda akkoord. Als reden geeft de gemeente aan dat teveel inwoners na de verwerking van de klacht met een onbevredigd gevoel bleven zitten. Het gaat om een pilot van twee jaar.

De gemeente Raalte ontvangt regelmatig verzoeken van inwoners om een gemeentelijke boom te kappen. Omdat de bomen bijvoorbeeld de stoep omhoogduwen of ze last hebben van de schaduw. Eerder werden die verzoeken getoetst aan de APV. Daarin zijn echter geen criteria opgenomen die de overlast van de aanvrager meewegen. Daarom is nu een checklist opgesteld.

Bij elke aanvraag komen meerdere criteria aan de orde. Vanuit de overheid: de beschermwaardigheid van de betreffende boom; de vervangbaarheid; de waarde voor de omgeving; de cultuurhistorische waarde; de natuur- en milieuwaarden; de mate van zeldzaamheid en de verwachte levensduur. Vanuit de aanvrager komt er nu ook aandacht voor de mate van de overlast; het risico van de boom voor de omgeving; de afstand tot de boom; de tijdsduur van de overlast; de mate van wortelschade aan verhardingen en riolering en de mate waarin de overlast van te voren in te schatten was. Aan de hand van een puntensysteem wordt besloten of de boom kan blijven staan.

Wethouder Jacques van Loevezijn en Wendy Busscher, medewerkster van het domein beheer, verwachten dat het met de toename van het aantal verwijderde bomen wel mee zal vallen. “We willen de inwoners een stem geven. Met de nieuwe aanpak bestaat elders al ervaring. Daarbij is gebleken dat het met de stijging van het aantal honoreringen wel meevalt. Maar we kunnen niet in de toekomst kijken. Daarom is het ook een pilot.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.