Gerlant: We raken elkaar kwijt

.

We hebben zorgen en ‘we’ dat zijn wij. Wij hebben zorgen over ons inkomen, over betaalbare zorg, over levenskwaliteit en het milieu. We hebben zorgen over de ontwikkelingen om ons heen. De klimaatverandering is een centraal punt. De een ontkent het en maakt zich zorgen om de ontwikkelingen omtrent dat punt, de ander maakt zich juist druk omdat er te weinig en te langzaam dingen gebeuren. En toch hebben wij iets unieks wat ons bindt. Dat is ‘wij’, wij samen vormen een democratie.

Een democratie waarin wij samen beslissen, samen de dienst uitmaken en waar in de besluitvorming uiteindelijk de meerderheid wint. Een democratie gevormd naar ‘het huis van Thorbecke’, zoals de grondlegger van het systeem heette. Een systeem wat honderden jaren feilloos heeft gewerkt. In dat proces dreigt nu iets scheef te groeien als daar niet op wordt geacteerd.

Nederland dreigt uiteen te vallen in een Nederland 1 en een Nederland 2. Daarover schreef een Belgische journalist naar aanleiding van de boerenprotesten.  Nederland 1: progressieve bubbels in de Randstad, waar de meeste links georiënteerde (GroenLinks en D66)  stemmers wonen, maakt zich grote zorgen over het klimaat. Nederland 2: Dat is de rest van Nederland en is wat meer rechts georiënteerd. Het maakt zich grote zorgen over het tempo waarin de ontwikkelingen allemaal gaan. Deze beide partijen raken elkaar kwijt.

In onze democratie leven we al honderden jaren naast elkaar. De een stemt links, de ander rechts en een derde in het midden. Over wat we stemmen praten we (of niet) en dat accepteren we van elkaar. We zorgen als buren voor elkaar als er wat is. En toch zijn we elkaar verloren. Nederland 1 geeft nu vol gas om het klimaat te redden en wat te doen aan de stikstofproblematiek. “De halve veestapel moet eruit”, roept D66 in de Kamer. De lokale man hier in Salland neemt afstand van die woorden en biedt zijn excuus aan. Er moet wel wat gebeuren, maar niet op deze manier. De boeren komen 1 oktober in opstand en GL- en D66-leiders spreken ze toe. “U moet halveren, wij gaan u halveren”, daar kwam het op neer.

In NL1 groeien zij, in NL2 kijkt men elkaar aan en denkt: “Sinds wanneer gaan wij zo met elkaar om.” We ervaren dat als polariserend. De steun onder de burgerij voor de boeren blijkt ontzettend hoog te zijn. In de Tweede Kamer haakt de PvdD aan, maar in het Provinciehuis in Zwolle wikt en weegt hun man elk woord als hij overweegt om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de gedeputeerde die teruggekomen is op zijn besluit om de boeren te kleineren. Hij is nog nooit zo voorzichtig geweest. Ook de GL-fractie draait om de brij heen.

We zijn met elkaar het Huis van Thorbecke aan het verbouwen. Wie zegt dat dat huis een statig grachtenpand is met allerlei lagen van 300 jaar oud, zoals ze in die tijd dachten en bouwden, maar niet een moderne vlakke villa met plat dak? Ons stemgedrag is in ieder geval wel zo en het politieke landschap versnippert, maar Den Haag heeft daar geen antwoord op.

In NL2 woedt een ondergrondse veenbrand en er hoeft maar iets te gebeuren of de vlam slaat in de pan. De actiebereidheid is hoog. Niet alleen de boeren zijn boos, de mensen in de bouw ook. Zij gaan woensdag naar Den Haag. En de vrachtwagenchauffeurs zijn ook boos; er is niks voor nodig om hen tot actie over te laten gaan. De mensen in de zorg lopen op hun tenen en de leraren staken op 6 november. En dan zijn er nog de gemeenten. Zij krijgen steeds meer overheidstaken, maar moeten het doen voor minder geld. De burgerij begint dat te voelen en protesteert. De politiek kan dat niet uitleggen. Burgemeester Dadema van Raalte schrijft namens alle Overijsselse gemeenten een brandbrief naar Den Haag. Er moet direct 600 miljoen bij, anders gaat het niet goed.   Neem als voorbeeld het kleine Twentse Hellendoorn. Ze moeten 8 miljoen bezuinigen door  Haags wanbeleid wat onder andere resulteert in 25 procent OZB-verhoging en de burgerij pikt dat niet. Lokale partijen krijgen trekkers aangeboden om naar het gemeentehuis te trekken. Vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers en leraren willen wel mee.

De Haagse politiek  draait om de brij heen en neemt geen echte besluiten. De een zit op de centen om te investeren in industrie, de ander in het milieu. Maar ze zijn niet echt ‘open’. In het stikstofdossier komt de minister met een brief naar de provincies dat als het besluit haar niet aanstaat zij nieuwe regels maakt. Bij de Regionale Energie Strategie (RES) dreigen ze, dat als de provincies niet genoeg doen, zij zelf met stoom en kokend water windmolens komen bouwen. Ze vertellen er niet bij wat dan genoeg is. Ze kapen de democratie.

Klaver en Jetten kleineerden 1 oktober de boeren, hun rechtse equivalenten Baudet en Wilders waren ineens agrarisch specialisten. De CDA- en VVD-woordvoerders hadden niks zinnigs te vertellen. De Haagse politiek is als antwoord op de verbouwing van het Huis van Thorbecke aan het polariseren geslagen en denkt dat de kiezers dat niet signaleren. De media profiteren daarvan. Klimaatbezorgde medeburgers hebben ook rechten. Deze mensen moet je uiterst serieus nemen en hun zorgen zijn oprecht, maar ze worden neergezet als activisten. Politici op rechts stimuleren dat weer. De cirkel wordt steeds groter, maar NL2 is niet gek.

Stel dat ze zich in Hellendoorn verzamelen voor een tocht naar het provinciehuis, dan zullen ze door Raalte komen en velen aanhaken. Wanneer ze daarna doorstomen naar Den Haag zullen Brabant en Groningen ook gaan rijden. Ook daar is er een ondergrondse brand. In NL1 aangekomen zal blijken dat de havenarbeiders en de metaalarbeiders ook aanhaken en de bubbel NL1 helemaal niet zo groot is en er een gezamenlijke vraag is: geef ons duidelijkheid!

Stop met polariseren politici en ga dingen politiseren!

gerlant@regiobode.nl

 

4 REACTIES

 1. Amen!

  Wat een mooie analyse Gerlant!
  Je slaat de spijker precies op de kop.
  En over bubbels gesproken, ik denk dat onze regering net zo goed in een bubbel zit. Een ‘bibberende bubbel’ welteverstaan. Hoe eng is het om in een democratisch land als het onze met zoveel partijen nieuw beleid te maken wat alle Nederlanders raakt? Is dat niet een schier onmogelijke opgave?

  De milieuvraagstukken van dit moment (ik noem het bewust milieuvraagstukken omdat ik er persoonlijk stellig van overtuigd ben dat wij als mensen totaal geen invloed kunnen uitoefenen op veranderingen in het klimaat) zijn niet gemakkelijk. Dát er iets moet veranderen, daarover is iedereen zowel in NL1 als in NL2 het wel eens. In welk tempo dit moet gebeuren en welke zaken prioriteit behoeven, daarover liggen de meningen nogal uiteen.
  Dat het een kwestie is van geven en nemen lijkt mij duidelijk. Dat kán gewoon niet anders! Bovendien kan het niet zo zijn dat de ene groep gedwongen wordt alleen maar te geven terwijl de andere groep alleen maar tevreden is als men kan nemen.

  Wat het voor de dames en heren politici nóg lastiger maakt is het feit dat ze te maken hebben met een veelheid aan partijen die allemaal wat in de melk te brokkelen willen hebben. Dat komt de democratie niet ten goede. Teveel democratie kan mijns inziens bijdragen aan veel onrust en zelfs leiden tot fikse ruzies onderling. Vraag in een gezin met kinderen van verschillende leeftijden maar eens waar ze naartoe willen als je gezellig een dagje met ze uit wilt. Grote kans dat ze het totaal niet met elkaar eens worden, ze de keuzes steeds veranderen of de kont tegen de krib gooien als ze hun zin niet krijgen.

  Daarom lijkt het mij de hoogste tijd dat onze democratisch gekozen regeringsleiders hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Dat zij de oren niet teveel laten hangen naar partijbelangen maar de blik richten op het landsbelang. Dat zij duidelijkheid verschaffen en knopen doorhakken. Democratie is goed maar regeringsleiders moeten er wel iets mee doen. Aan schijndemocratie heeft niemand iets. Dat kost te veel tijd, zorgt voor irritaties en levert uiteindelijk niets op!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.