Gerlant: Peer review

Het stond in een appje zaterdagavond en het deed mij pijn. Wat ik wil is ‘verbinden’; samen naar een oplossing zoeken voor het probleem waar deze moderne wereld op dit moment aan lijdt. Er stond nog meer in het appgesprek en ik heb zitten huilen als een klein kind. Ik zal moeten kiezen, ik zal dingen moet duiden. Ik kan niet langer neutraal zijn. Ik zal jullie mee moeten nemen door de geschiedenis en het grote plaatje. Ik zal moeten protesteren. Beginnend op maandagmorgen op het provinciehuis.

“Dat is die achterlijke kut die fanatiek als Hitler oreert over de klimaatverandering. Verknipte geest laat een ondersteuningsteam van vijf man uit New York invliegen om  zelf ‘klimaatneutraal’ naar New York te kunnen zeilen.”

Het ging over Greta Thunberg. Ze is niet meer dan een druïde van de moderne tijd. In de IJzertijd nam de mensheid een flinke stap in de ontwikkeling, doordat ze met ijzeren bijlen en messen betere huizen konden bouwen dan met stenen messen. De druïden offerden daarom mensen (de gevonden veenlijken) aan het moeras waar de ijzererts gewonnen werd. De reden was simpel: zorgen dat het ‘gepeupel’ een beetje bang werd voor het moeras dat hen al die vooruitgang gebracht had. De druïde voerde dat gevoel bij het gepeupel gretig. Hoe groter de angst bij hen, hoe groter zijn maatschappelijke status werd. Ik hoop maar dat je me volgt en een paar letters gegeten hebt tijdens de lessen geschiedenis.

In feite is er niets nieuws onder de zon. De westerse wereld verlaat het Christendom (waar haar cultuur op gebaseerd is: heb uw naasten lief, in tegenstelling tot het Midden-Oosten waar het altijd gedonder is) en dan steken angstfenomenen uit de vroege Heidense tijd weer op. En ja, ook deze klimaat-druïden offeren welvaart op om de angsten van het gepeupel over de technologische vooruitgang te bezweren. Dit terwijl het hun eigen maatschappelijke status verhoogt. Ed Nijpels is een simpel voorbeeld. Hij heeft drie gaskachels in zijn verbouwde Friese boerderij en geen enkel zonnepaneel. Toch lult hij zijn portemonnee dik over het klimaat.

Bij iedere periode van technologische vooruitgang kwamen er angstprofeten. Wee, wee! De moerasgod die ons dat ijzer geeft zal ons verdelgen! Wee, wee! De klimaatgod zal ons verdelgen! Ze kunnen mij aan het gas.

Maar goed, om het concreet te maken: de boeren gaan demonstreren. Zij zijn er klaar mee dat de druïden van deze moderne tijd hun brood verdienen met aannames. De wetenschap legt geen verantwoordelijkheid af, maar politici lopen er toch blind achteraan en maken er wetten over.

Michael Mann, een vooraanstaand wetenschapper, heeft recent na negen jaar zijn rechtszaak verloren. Hij klaagde iemand aan die zei dat hij uit zijn nek lulde met z’n klimaatcijfers. Mann wilde de data waar hij zijn conclusie op baseert echter niet openbaar maken.

Waar de boeren demonstreren, is peer review. Dit is de basis onder wetenschappelijk onderzoek. Pas als het geverifieerd is, wordt iets al bewezen vastgesteld. Kijk zelf maar op Wikipedia voor de exacte betekenis. Zowel bij Michael Mann’s hockeystick-theorie, als de stijgende trend in ammoniakmetingen van het RIVM, werd inzage in de ruwe data en het statistische model geweigerd.

Deze man, Patrick Moore, is een medeoprichter van Greenpeace. Hij is daar midden jaren’80 uitgestapt. Zijn wetenschappelijke inzicht werd hen onwelgevallig. Mocht je tijd over hebben? Luister hier eens naar zijn verhaal.

Wat ik nu opschrijf, is waar jullie behoefte aan hebben. Het is duiding van wat er allemaal om je heen gebeurt. Een puberale fittie wordt met applaus ontvangen op de VN-top. Het IPPC (de door de VN betaalde denktank) roept dat de wereld vergaat en onafhankelijke wetenschappers die daar tegenin gaan worden verketterd. De vraag die niet wordt gesteld?  Is de urgentie echt zo groot dat er geen tijd is om de achterliggende wetenschap ter discussie te stellen?

Kijk naar de geschiedenis en zoek het bredere perspectief. ‘Er is niets nieuws onder de zon’, zegt de prediker. ‘Alles waarvan men zegt: zie hier, dit is nieuw’, zeg ik u: er is niets nieuws onder de zon. Het is al een keer geweest, hetzij in een andere vorm.’ Sla zelf de Bijbel er maar op na voor de letterlijke tekst. Ook de Christelijke partijen zijn op dreef. Ik heb gejankt als een klein kind.

Ik ga maandag en woensdag naar het provinciehuis. Er is geen weg meer terug. Ik heb al te lang mijn mond gehouden. Dit gaan ‘we’ samen doen. Maar wel op een vredige manier.

Gerlant@regiobode.nl

2 REACTIES

  1. Eens raakt de olievoorraad op, dat lijkt mij het begin voor de oplossing van heel veel milieuproblemen!
    Tegen die tijd vinden ze vast weer een andere bangmakerij om het gepeupel onder de knoet te houden.

  2. Iedereen doet aan bangmakerij. Preken voor eigen parochie. Links of rechts, boven of onder maakt niet uit ze hebben allemaal druïden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.