Gerlant: Dijkgraaf Piet

Wethouder Jacques van Loevezijn twitterde erover: “Nu bijeenkomst  ‘Horizon 2040 Gemeente Raalte’ in het kader van de Omgevingsvisie met vele Raaltenaren in het Hoftheater.” Jacques zat daar met ambtenaren, collegeleden en burgers te luisteren naar wat de uitkomsten waren van de eerste gespreksronden met 140 inwoners  over de nieuw te vormen omgevingsvisie.

Oud-burgemeester Piet Zoon bemoeide zich ermee en vroeg via Twitter: “En Jacques: op welke wijze wordt het thema ‘water’ in jullie visie geïntegreerd? Water is leidend principe bij ruimtelijke inrichting!!” Piet is tegenwoordig dijkgraaf, de burgemeester van het waterschap hier in Overijssel. Water is altijd al zijn ding geweest.

Ik kwam hem dit voorjaar tegen op een voorlichtingsavond over de dijkverzwaring langs de IJssel. We kletsten wat en ik vroeg hem wat hij bij deze voorlichtingsavond deed. Piet woont tegenwoordig immers in het westen. Hij kwam met een heel verhaal over commissies waar hij nog bij betrokken is, maar ik vond het maar raar. Hij wilde dat ik een column over water schreef. Een beetje uit het niets zei hij ineens: “De gemeentes hebben de mond vol over participatie, maar deze mensen doen het echt.”

Hij doelde daarmee op de medewerkers van waterschap Drents Overijsselse Delta. Ik begreep niet goed waar dat pochen nu ineens vandaan kwam. Volgens mij doen we het in Salland helemaal niet zo slecht de laatste jaren. Een weekje later werd bekend dat hij waarnemend dijkgraaf werd bij Drents Overijsselse Delta. Laten we zeggen dat de puzzelstukjes op z’n plek vielen. Ik stuurde hem een appje met de felicitaties. Voor deze pensionado is dit natuurlijk de ultieme natte droom.

Terug naar Twitter. Ik bemoeide me er eventjes tegenaan. Ik vertelde Piet dat Jacques aan zijn water kon voelen dat water een onderwerp van de visie is en nodigde Piet uit om bij mij thuis in Laag Zuthem te komen kijken waar de Sallandse Wegenbouw voor de gemeente Raalte een nieuw infiltratieriool aan het leggen is. Regenpijpen worden van het riool afgehaald en op een speciaal bezinkstelsel aangesloten. Het grijze water (poep en pis) gaat door een aparte pijp wel naar de rioolzuivering, maar de rest blijft dus in het dorp en gaat rechtstreeks de grond in. Dit in verband met de te verwachten vernatting, opwarming van de aarde en hoosbuien. Het gaat wat kietelt over en weer. Piet reageert uiteindelijk met: “Ik ben er morgenvroeg om half negen.”

Hij houdt woord en staat op donderdag om tien voor half negen buiten aan de overkant. Hij is druk in gesprek met de mannen van de aannemer. Ik loop naar binnen om koffie te zetten en wacht rustig af. Tot ik dit op Twitter lees:

Als ik buiten kom is hij nergens meer te bekennen. Ik bel hem op. Hij blijkt alweer in Zwolle te zijn. Ik noem hem een  rare kwibus. Piet is alweer met belangrijke dingen bezig. De ambtenaar van de gemeente die erop af is gekomen om wat te vertellen (ik noem geen namen, want dan moet deze column heel ouderwets naar de afdeling communicatie) kent Piet nog uit de tijd dat ze samen in Hattem werkten. “Heb je dat tegen hem gezegd?”, vraagt hij. “Ja, Piet is een beste vent, maar toen hij nog burgemeester was zijn we een keer goed eerlijk tegen elkaar geweest. Sinds die tijd is er respect voor elkaar.”

Jacques geeft antwoord op Twitter.

Een antwoord dat ik al wel wist. Wat Piet wilde is aandacht voor zijn waterthema in de Sallandse media. Die heeft hij nu. Wat Piet aan de telefoon ook vertelde: “Ik dacht: laat ik dat nu morgenvroeg  direct even op zijn plek zetten.” Wel Piet, ik liep niet voor niks naar binnen. Jij zou bij mij komen, ik niet bij jou. Als jij nu gewoon doet wat ik je op Twitter voorstelde. Laat je secretaresse mij even bellen dan maken we een afspraak en heb ik daarna een nu nog lege bladzijde in het Sallandse nieuws voor jou. Wel jezelf blijven als je participeren/vernieuwen wil, Piet. 1-1?

Gerlant@regiobode.nl

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.