Nieuwe politieke partij ‘BoerBurgerBeweging’ rekent op twee Kamerzetels

“Er zijn mensen die vinden dat er geen boeren meer mogen zijn”

DEVENTER – “Nadat ik Jolanda Kieftenbeld (pluimveehoudster in Haarle, red.) had gesproken over haar vrees voor dierenactivisten kreeg ik van allerlei vegameisjes uit Amsterdam te horen dat die boeren maar wat anders moeten gaan doen. Ik vind dat nogal radicaal. Er zijn dus mensen die vinden dat er in Nederland geen boeren meer mogen zijn.”

Özcan Akyol (schrijver, columnist en presentator) zei dat bij de presentatie van de nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) die aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 gaat meedoen. “Het meest extreme vind ik dat sommige activisten ook geweld tegen boeren niet schuwen. Dat vind ik best gevaarlijk”, voegde ‘Eus’, zelf zoon van een kleine veeboer in Turkije daar aan toe.

De nieuwe partij rekent straks op minimaal twee zetels in de Tweede Kamer. De BoerBurgerBeweging wordt zeker geen opvolger van de vroegere Boerenpartij. “Dit zijn andere tijden, andere mensen. We richten ons op iedereen. Op boeren maar ook op de burgers, zoals de 3 miljoen bewoners van het platteland”, zo stelde mede-oprichtster Caroline van der Plas, journaliste uit Deventer.

In die stad vond op 16 oktober ‘Wereldvoedseldag’ ook de officiële presentatie plaats in Fooddock (een omgebouwde, bijna eeuw oude graansilo). Die datum had dus niets te maken met de massale boerenacties op dezelfde dag in Bilthoven en Den Haag, zo maakte een andere initiatiefnemer, Wim Groot Koerkamp duidelijk.

Groot Koerkamp, boerenzoon in buurtschap Frieswijk bij Lettele waar zijn broer een melkveebedrijf heeft, is actief in PR en communicatie. Hij is ervan overtuigd dat de landbouw op die terreinen ‘steekjes heeft laten vallen’. “Er is een zeer goed georganiseerde groene lobby in Nederland. Nu moet er een eerlijker balans van het hele verhaal van boeren en voedsel komen.”

Het licht uit
Caroline van der Plas denkt hetzelfde. “Dat eerlijke verhaal en het bestaansrecht van boeren verzekeren is hard nodig. Anders doet straks de laatste boer het licht uit. Dat gaat namelijk echt gebeuren als we zo doorgaan. Misschien niet over drie of vijf jaar, maar wel over dertig jaar of zo. Dan moeten we voedsel importeren uit andere landen. En de gevolgen voor ons platteland zijn enorm als je daar de boer weghaalt. Die onderhoudt dat landschap nu.”

De nieuwe politieke partij heeft een uitgebreid programma opgesteld rond acht pijlers rond het thema gezond; van bodem en boer tot burger en voedsel. Wie lijsttrekker wordt is nog niet bekend.

Wakker Dier
Tijdens de bijeenkomst kreeg Akyol het eerste exemplaar van het BoerBurgerBoek met 21 persoonlijke verhalen van boeren, tuinders en een Noordzeevisser over de voedselproductie. Het boek (en nu dus de politieke partij) is ontstaan vanuit Boerburgertweet; een social media platform met pakweg 20.000 volgers op Facebook en 12.000 volgers op Twitter. In het boek ook een interview met Jolanda Kieftenbeld.

“Elke keer weer wordt door Wakker Dier gedaan alsof wij, gangbare boeren, onze dieren mishandelen. Wat Wakker Dier als vee-industrie bestempelt, klopt niet met het werkelijke beeld. Wij zorgen met passie en liefde voor al onze dieren, of ze nu binnen of buiten lopen. En of ze nu met een paar duizenden of een paar tientallen zijn. Dat is voor een boer of boerin niet meer dan logisch. Zorgt u beter voor uw kinderen als u er maar twee heeft in plaats van zes?”, zo vraagt de Haarlese die een bedrijf met 35.000 leghennen heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.